Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Βομβαρδίζουν «νύχτα και μέρα»
  • Οι Αμερικανοί μιλούν για πλήρη κυριαρχία του αέρα του Αφγανιστάν...
  • Ο κατάλογος των θυμάτων αμάχων αυξάνεται, ενώ οι Ταλιμπάν μιλούν για τουλάχιστον 70 νεκρούς

Μικρά παιδιά τρέχουν να κρυφτούν σε κάποιο υπόγειο με την έναρξη των βομβαρδισμών

Associated Press

Μικρά παιδιά τρέχουν να κρυφτούν σε κάποιο υπόγειο με την έναρξη των βομβαρδισμών
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν, «νύχτα και μέρα» -κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ- τους ανηλεείς «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους... όπως χωριά, νοσοκομεία, κτίρια του ΟΗΕ!

Η βρετανική πολεμική μηχανή που έχει φτάσει στην περιοχή εξακολουθεί να παρέχει επιμελητική υποστήριξη εάν εξαιρέσει κανείς την πρώτη ημέρα που πήρε ενεργό μέρος στους βομβαρδισμούς. Ετσι οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν είναι μοναχικές, αλλά πάντα θανατηφόρες.

Αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στην περιοχή του Κανταχάρ, στο Νότιο Αφγανιστάν και τα αντιαεροπορικά των Ταλιμπάν απάντησαν με πυκνά πυρά, δίχως να καταφέρουν να πλήξουν τα αεροπλάνα. Το Κανταχάρ πάντως θεωρείται η καρδιά του καθεστώτος των Ταλιμπάν και στην πόλη αυτή σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βρίσκεται η έδρα του μουλά Ομάρ, ηγέτη των Ταλιμπάν, η κατοικία του οποίου καταστράφηκε από αμερικανικό πύραυλο. «Ο Ομάρ εγκατέλειψε την κατοικία του λίγα λεπτά πριν την καταστρέψουν οι πύραυλοι», δήλωσε κάτοικος της πόλης.

Οι περισσότερες επιθέσεις εκδηλώθηκαν πάντως ενάντια στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλος πανικός στις κατοικημένες περιοχές της πόλης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον πέντε επαρχίες του Αφγανιστάν αποτέλεσαν στόχο των αμερικανικών επιδρομών. «Επλήγησαν το Κανταχάρ (στο νότο), το Τζαλαλαμπάντ και το Λογκάρ (ανατολικά), το Χεράτ (δυτικά) και ο τομέας του Σομάλι (στην επαρχία της Καμπούλ)», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αξιωματούχος του καθεστώτος τόνισε πως υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό τους, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις τους απέκρουσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση των δυνάμεων της αφγανικής αντιπολίτευσης, στον τομέα της Τουλάκ -που βρίσκεται 160 χλμ νοτιοδυτικά του Τσανγκτσαράν, πρωτεύουσας της επαρχίας Γκορ - Γκορ, σκοτώνοντας 35 με 40 μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας. Σύμφωνα πάντα με εκπρόσωπο του καθεστώτος ο τομέας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν και στην περιοχή επικρατεί πλέον ηρεμία. Αν και η Βόρεια Συμμαχία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει τη μεγάλη επίθεση κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν, αφού -σύμφωνα με εκπροσώπους τους- οι Ταλιμπάν δεν έχουν πια δυνατότητα ανεφοδιασμού -έχουν κλείσει τα σύνορα με το Πακιστάν- ενώ έχουν υποστεί και μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Αυξάνεται ο κατάλογος των νεκρών

Αν αυτά περίπου λαμβάνουν χώρα στο στρατιωτικό πεδίο, ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν την τύχη των εκατομμυρίων αμάχων Αφγανών, που βρίσκονται στην κυριολεξία εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και βομβαρδίζονται ανηλεώς, «νύχτα και μέρα».

Κατά την Τρίτη ημέρα των βομβαρδισμών επλήγη κτίριο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, 4 υπάλληλοι του ΟΗΕ, εντεταλμένοι για την περισυλλογή ναρκών. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας των αμερικανικών βομβαρδισμών, τουλάχιστον ένα χωριό, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, χτυπήθηκε από πύραυλο «Κρουζ», με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο αριθμός. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως δύο νεαρές γυναίκες και δύο μικρά κορίτσια τραυματίστηκαν από θραύσματα αμερικανικής βόμβας, που έπληξε τα ανατολικά περίχωρα της Καμπούλ. Η βόμβα έπεσε σε φρούριο που δε χρησιμοποιείται πια στο χωριό Ντεχιάγια, περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, τραυματίζοντας δύο μικρά κορίτσια, τη μητέρα τους και μία νομάδα που ζούσε εκεί κοντά. «Ετοιμαζόμασταν για την πρωινή προσευχή, όταν έπεσε η βόμβα. Οι δύο μου κόρες και η γυναίκα μου τραυματίστηκαν από θραύσματα και σπασμένα γυαλιά», είπε ο αρχηγός της οικογένειας και πρόσθεσε ότι οι τραυματισμένες γυναίκες και τα κορίτσια έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καμπούλ.

Θύματα «χειρουργικής» βόμβας έπεσαν και τέσσερα πρόβατα (!) άλλης οικογένειας νομάδων, που είχε κατασκηνώσει στην περιοχή, όταν καταπλακώθηκαν από ένα τοίχο. «Ο πόλεμος της Αμερικής είναι εναντίον του Ισλάμ και το ότι βάζουν στο στόχο αμάχους όπως εμείς, το αποδεικνύει», είπε ένας χωρικός.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων AIP, που εδρεύει στο Πακιστάν, ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των Ταλιμπάν, τις τελευταίες τρεις ημέρες σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων περί τους 70 αμάχους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχες κοντά στην Καμπούλ(2007-04-18 00:00:00.0)
«Πολεμικά κύμβαλα» από τον ΓΓ του ΟΗΕ(2007-04-12 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας(2006-10-14 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί, επιθέσεις, αμφισβητήσεις(2006-08-24 00:00:00.0)
Σημείο καμπής(2001-11-10 00:00:00.0)
Αίμα αθώων εξακολουθεί να κυλά...(2001-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ