Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
«Φερετζέ» στον αφανισμό

Οι υποτακτικές διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων «ψήνουν» τους καπνοπαραγωγούς να «κάτσουν στα αυγά τους»

Να «κατατροπώσουν»... τα ολέθρια σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αφανισμό των καπνοπαραγωγών και των καπνεργατών, συμφώνησαν μετά από κοινή σύσκεψη οι διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με τους εκπροσώπους της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, των ΣΕΚΑΠ, ΣΕΚΕ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Βιομηχάνων Καπνού, της Ομοσπονδίας Καπνεργατών Ελλάδας και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω, που κατά βάση εκπροσωπούνται στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Καπνού και δε χρειαζόταν η επιπρόσθετη αναφορά της για να φαίνονται περισσότεροι, διαμόρφωσαν πλαίσιο αντίδρασης... στις διαφαινόμενες εξελίξεις. Ποιο είναι αυτό; «Να ζητηθεί η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ, για την αποτροπή των όποιων αρνητικών εξελίξεων και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, ώστε να διακριθεί η σκόπιμη σύγχυση μεταξύ καπνοκαλλιέργειας και αντικαπνικής εκστρατείας». Πρόκειται δηλαδή για τις ίδιες θέσεις πάγιας κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των καπνοπαραγωγών, αλλά και των καπνεργατών και γενικότερα της κοινής γνώμης, που διατυπώθηκαν προ μερικών μηνών.

Γιατί, τον περασμένο Ιούνη εμφανίστηκε πομπωδώς από την κυβέρνηση, καθώς κι από τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, ότι με παρέμβαση του πρωθυπουργού απαλείφτηκε από το κείμενο απόφασης για την «αειφόρο ανάπτυξη» στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ η πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό. Ομως, όπως αποκαλύφτηκε τότε, στα συνοδευτικά κείμενα της Συνόδου Κορυφής δε συνέβη το ίδιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης αναφέρουν βάσιμες πληροφορίες, ετοιμάζει πρόταση κανονισμού για την κατάργηση της επιδότησης στον καπνό, αρχής γενομένης από το 2003. Και η λεγόμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Γκέτεμποργκ δεν απέτρεψε εν τη γενέσει τους, τα ολέθρια σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα που η κατάργηση της επιδότησης στα καπνά αποτελεί προαποφασισμένο γεγονός, τι παραπάνω θα πετύχει ο πρωθυπουργός;

Πρόκειται δηλαδή εμφανέστατα για αποπροσανατολιστικές προτάσεις, ώστε να συγκαλυφτεί και στον τομέα του καπνού η πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης στις καταστροφικές αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ. Γιατί, επί της ουσίας, οι καπνοπαραγωγοί με τους καπνεργάτες καλούνται να μην αντιδράσουν δυναμικά, ώστε να ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια αφανισμού τους, αλλά να αναμένουν μοιρολατρικά να δράσει ο πρωθυπουργός... Οσο για τη συνέπεια των πράξεων και των λόγων των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αξίζει να αναφερθεί στις 2 του Οκτώβρη, είχαν προαναγγείλει δυναμικά συλλαλητήρια την τελευταία βδομάδα του μήνα στις καπνοπαραγωγικές περιοχές. Στη χτεσινή ανακοίνωση δε γίνεται καν λόγος για δυναμικά συλλαλητήρια, αλλά για «συγκεντρώσεις και ομιλίες στις σημαντικότερες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας». Είναι λοιπόν φανερό πως αν οι καπνοπαραγωγοί δεν πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, τότε ισχύει γι' αυτούς η λαϊκή ρήση: «Φίδι που τους έφαγε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ