Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενδοιασμοί και όροι από Μουσαράφ παρά τις «γενναιόδωρες προσφορές»

Πακιστανός στρατιώτης φρουρεί ένα κατάστημα «Mac Donald»

Associated Press

Πακιστανός στρατιώτης φρουρεί ένα κατάστημα «Mac Donald»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εξαιρετικά αντιφατική αλλά και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Πακιστάν, στου οποίου την πρωτεύουσα έχουν συρρεύσει σειρά Ευρωπαίων διπλωματών αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων, προκειμένου να «εξαγοράσουν» τη σύμπραξή του στη «συμμαχία κατά της τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, χειροβομβίδα τραυμάτιζε 11 άτομα σε συγκέντρωση, στο Καράτσι, που διοργάνωσε το κίνημα Μουταχίντα Κουάμι, «κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», δίνοντας την αφορμή να ληφθούν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά της χώρας.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ, ανακοινώθηκε η παράταση της παραμονής στο Ισλαμαμπάντ της 6μελούς αντιπροσωπείας των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι συνέχισαν, και χτες, τις συνομιλίες τους με Πακιστανούς ομολόγους τους, τόσο από το πακιστανικό ΓΕΣ όσο και από τις μυστικές υπηρεσίες.

Πακιστανικές πηγές διέρρεαν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ευρεία συμφωνία για ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει πλήγματα μόνο σε συγκεκριμένα στρατόπεδα του Αφγανιστάν, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται από τον Μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του, «Αλ Καΐντα». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, προέκυψαν διαφωνίες, που δε φαίνεται να μπόρεσε επαρκώς να επιλύσει ούτε η συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ. Συγκεκριμένα, τα σημεία διαφωνίας φέρονται να είναι η πρόταση για έμπρακτη στήριξη της αφγανικής αντιπολίτευσης, η λήψη μέτρων καταστολής σε βάρος ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν εντός του Πακιστάν, αλλά και ο ρόλος του ΟΗΕ στην ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.

Η πακιστανική πλευρά, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην προοπτική υποστήριξης της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην επιβολή μιας κυβέρνησης, που θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον αφγανικό λαό. Επιπλέον, είναι γνωστό πως η αφγανική αντιπολίτευση έχει λάβει χρηματική στήριξη από την ινδική κυβέρνηση, δεδομένο που προκαλεί τεράστιες ανησυχίες στο Πακιστάν ότι, σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τη Βόρεια Συμμαχία, θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο εχθρούς. Επίσης, δε φέρεται διατεθειμένη να έρθει σε ευθεία ρήξη με τις ντόπιες οργανώσεις, ενώ, παράλληλα, ζητά η οποιαδήποτε επιχείρηση να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα του Πακιστάν έδωσε εντολή να παγώσουν οι καταθέσεις 27 ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και δύο που μάχονται στην περιοχή του Κασμίρ.

Ανοιχτά παρέμεναν τα ζητήματα της διάθεσης του εναέριου χώρου του Πακιστάν αλλά και του εδάφους του για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων. Προς το παρόν, και τα δύο ενδεχόμενα έμοιαζαν να αποκλείονται από την πακιστανική ηγεσία, και ιδιαίτερα το δεύτερο, καθώς ο ίδιος ο Περβέζ Μουσαράφ φέρεται να χαρακτήρισε «αδύνατη για πολλούς λόγους, και κυρίως σταθερότητας και ασφάλειας», την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έγινε γνωστό ότι υπογράφτηκε από την Αμερικανίδα πρέσβειρα Γουέντι Τσάμπερλεϊν και την πακιστανική ηγεσία συμφωνία «ανακατανομής της αποπληρωμής του χρέους, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ». Παράλληλα, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε άρση και των κυρώσεων που επέβαλαν στο Πακιστάν μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, υπό τον Μουσαράφ. (Ηδη έχουν αρθεί οι κυρώσεις για τις πυρηνικές δοκιμές του 1998).

Επισήμως, πάντως, τα λόγια ήταν λιγοστά χτες. Ο Ριάζ Μοχάμαντ Κχαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωνε ότι το Πακιστάν δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο λαό του, γιατί «η τύχη του είναι αλληλένδετη με αυτήν του πακιστανικού λαού», γι' αυτό και δεν μπορεί να συμπράξει σε οποιαδήποτε επιχείρηση έχει αυτό το χαρακτήρα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η χώρα δε θα «γίνει καταφύγιο για υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν» και γι' αυτό το λόγο γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι στα σύνορα, αν και δεν είναι πάντα εφικτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ