Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οι ΗΠΑ ζητούν «ησυχία»

Να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο απαιτεί η Ουάσιγκτον από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

«...Τώρα έχουμε δουλιά και όχι χρόνο για παιχνίδια», διαμήνυσε με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια η Ουάσιγκτον σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, απαιτώντας να ματαιώσουν προγραμματισμένες στρατιωτικές τους ασκήσεις.

Η παρέμβαση έγινε από τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρ. Νιώτη. Ο Αμερικανός διπλωμάτης παρέδωσε στον υφυπουργό Εξωτερικών non paper με τις αμερικανικές ανησυχίες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οδηγίες, να τεθεί σε υψηλότερο δυνατό επίπεδο σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα ο αμερικανικός προβληματισμός για ενδεχόμενο τυχαίο και χωρίς πρόθεση ατύχημα, κατά τη διάρκεια της επικείμενης άσκησης «Νικηφόρος».

Ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας σημείωσε ότι υπάρχουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που οι Αμερικανοί έχουν προτείνει από την εμπειρία της περσινής χρονιάς για τις ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Ταύρος». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, που η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στη συντονισμένη προσπάθεια για καταστολή της τρομοκρατίας και απαιτείται ενότητα, «τυχόν ατύχημα θα δημιουργήσει δυσάρεστες επιπτώσεις».

Σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΕΞ, με το οποίο περιγράφεται η επαφή του Αμερικανού επιτετραμμένου με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «ο παριστάμενος πολιτικός σύμβουλος της πρεσβείας διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν προτείνουν τη ματαίωση της άσκησης αλλά παροτρύνουν για την επίδειξη μετριοπάθειας και ότι οι Τούρκοι είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν και να ανταποδώσουν, γεγονός το οποίο μαρτυρεί ότι η ενημέρωση των Τούρκων προηγήθηκε».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν, ότι οι αμερικανικές... επιθυμίες, σε μια τέτοια στιγμή, είναι υποχρεωτικές για την Αθήνα. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι στο non paper, που παρέδωσε ο Αμερικανός επιτετραμμένος, παρουσιάζεται η επιθυμία της Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιηθεί ούτε παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Από στρατιωτικές πηγές, επίσης, αναφέρεται πως το ελληνικό υπουργείο Αμυνας εκτιμά ότι η άσκηση «Νικηφόρος» θα αναβληθεί, καθώς η Κύπρος αποτελεί «αεροπλανοφόρο» των βρετανικών δυνάμεων, οι οποίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εφόσον γίνεται η επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν, δε θα πρέπει να ενοχλούνται από δραστηριότητες ελληνικών και κυπριακών δυνάμεων. Αλλωστε, αν έχει αρχίσει η ΝΑΤΟική επίθεση στο Αφγανιστάν, η κίνηση στον αέρα και στη θάλασσα της Κύπρου θα είναι τόση που δε θα επιτρέπει τη δραστηριότητα ούτε των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ