Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Κινητοποιήσεις για στέγη, βασικές υπηρεσίες

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, που απαιτούν μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού, σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορα αστικά κέντρα της Νότιας Αφρικής, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις σε βάρος του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Χτες, στους δρόμους της συνοικίας Φάιν-Τάουν του Γιοχάνεσμπουργκ, ξέσπασαν για τρίτη μέρα συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές - κατοίκους παραγκούπολης που διεκδικούν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγη και βασικές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν την κινητοποίηση με χρήση σφαιρών καουτσούκ και δακρυγόνων, και οι διαδηλωτές πέταξαν στους αστυνομικούς πέτρες και έστησαν πύρινα οδοφράγματα. Επίσης, οι κάτοικοι στα Πάρκα Ελντοράντο και Φρίντομ του Γιοχάνεσμπουργκ διαδήλωσαν για την έλλειψη στέγης και θέσεων εργασίας.

Στο Λόντιουμ της Πρετόριας, η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών και σφαιρών καουτσούκ, προσπαθώντας να διαλύσει διαδήλωση κατοίκων της περιοχής, που έκλεισαν δρόμους και έκαψαν λάστιχα, απαιτώντας βασικές υπηρεσίες ύδρευσης, ηλεκτρικού, μεταφορών. Στη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 10 διαδηλωτές και τραυματίστηκε σοβαρά ένας.

Στο Γκουγκουλέτου του Κέιπ Τάουν, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα επειδή περιοχή που προοριζόταν για δημοτική χρήση, προκειμένου να φτιαχτεί, μεταξύ άλλων, δημοτική βιβλιοθήκη, δόθηκε για «αξιοποίηση» σε εργολάβους ανέγερσης οικιστικού συγκροτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ