Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Καλλιεργούν το «έδαφος» για το νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης

Αξιοποιώντας τις υπαρκτές και ευρύτερες αντιθέσεις των επιτελείων της ΕΕ και του ΔΝΤ πότε ως μέσο εκβιασμού του λαού και πότε για να σπείρουν αυταπάτες, τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία πραγματοποιούν απανωτές συσκέψεις με αντικείμενο την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και τον τρόπο που θα «σερβιριστεί» το νέο αντιλαϊκό πακέτο στο λαό.

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης προχτές το βράδυ της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής που συγκαλείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο, συζήτηση έγινε και πάνω στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης που θα εισηγηθεί ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Π. Ρήγας στη συνεδρίαση του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Πέραν της «αξιολόγησης» και του στόχου για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε στην ΠΓ την επιδίωξη η κυβέρνηση να αφήσει «βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα» σε σειρά τομέων όπως τα Εργασιακά, η Υγεία, η Παιδεία, με τη συνέχιση δηλαδή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η κυβέρνηση στο μεταξύ προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΝΤ και για να επαναφέρει τις αυταπάτες στο λαό περί «ρηγμάτων» που μπορεί να έχουν και φιλολαϊκό περιεχόμενο, αλλά και απευθυνόμενη στο κεφάλαιο, «απολογούμενη» για το ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Alpha», έλεγε ότι «ο διχασμός στους κόλπους του ΔΝΤ, που εκφράστηκε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο μετά τη συνεδρίασή του, δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε καθυστερήσεις και σε ολιγωρίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως μας κατηγορούν συγκεκριμένοι κύκλοι εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά οφείλεται σε βαθιές αντιθέσεις που υπάρχουν στο τρίγωνο Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον».

Την ίδια ώρα, δηλωτική του αντιλαϊκού περιεχομένου της συμφωνίας που μαγειρεύεται, με τη μια ή την άλλη μορφή, είναι η επαναφορά εκβιαστικών διλημμάτων στο λαό. Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σε τουρκικό πρακτορείο ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Δεν είναι καλό για την ΕΕ να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «NORTH 98», ανέφερε ότι αν η «αξιολόγηση» δεν κλείσει άμεσα και η διαπραγμάτευση επιμηκυνθεί, οι εκλογές είναι μονόδρομος, όπως και ότι «η επαναφορά στο εθνικό νόμισμα είναι σενάριο που δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς». Ταυτόχρονα, προχωρούσε σε απαράδεκτες δηλώσεις για την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «αν νομίζουν ότι τα εδάφη τους πρέπει να λέγονται Μακεδονία, τότε να προσθέσουμε στην ελληνική γη, στα ελληνικά εδάφη τα Σκόπια ως Μακεδονία, να τη θεωρήσουμε ως μια ακόμη αλύτρωτη πατρίδα για μας και με τη σκέψη πάλι να γίνει δική μας να αναμένουμε να ωριμάσει ο χρόνος». Το βράδυ, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», προσπάθησε να το συμμαζέψει, αποδίδοντας τις δηλώσεις του σε μια προσπάθεια να νουθετήσει τους γείτονες για τις δικές τους αλυτρωτικές τάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ