Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί δίνει συνέχεια στο παζάρι

Από τις πρόσφατες συζητήσεις στη Γενεύη της Ελβετίας
Από τις πρόσφατες συζητήσεις στη Γενεύη της Ελβετίας
Συνεχίζεται αύριο με συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, το παζάρι πάνω στο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, το οποίο συζητήθηκε και στην πρόσφατη Διάσκεψη της Γενεύης και βασίζεται στα δύο «συνιστώντα κράτη», όπως διατυπώθηκαν το Φλεβάρη του 2014. Τη νέα συνάντηση επιχείρησε να προετοιμάσει η προχτεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, που όμως διαπίστωσε ότι παραμένουν σημαντικές διαφωνίες σε όλα σχεδόν τα ζητήματα, ενώ δεν κατέληξαν ούτε και στη μεθοδολογία για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Επίσης, χτες ξεχωριστές διαδοχικές συναντήσεις είχε με Αναστασιάδη και Ακιντζί ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος για άλλη μια φορά σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική γιατί το μομέντουμ δεν θα είναι για πάντα εδώ» (δηλαδή τη «λύση» της υποτιθέμενης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που όμως στην πραγματικότητα είναι διχοτόμηση με δύο κρατικές δομές και τύποις κοινή κυβέρνηση). Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται και όλα τα κεφάλαια είναι ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» και «όλα τα εκκρεμή ζητήματα και όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν με έναν αλληλένδετο τρόπο». Ακόμα, σημείωσε ότι από τις συναντήσεις στη Γενεύη «επιτελείται έργο». Φυσικά και μόνο ότι έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων ζητήματα όπως αυτό των εγγυήσεων, που στην ουσία παζαρεύεται η παραμονή (προσωρινή την εμφανίζουν) τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, είναι φανερό ότι η όποια λύση διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα συνολικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, και μέσα σε αυτά και της Τουρκίας. Δηλαδή το Κυπριακό εντάσσεται στις διευθετήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διευκολυνθεί η δράση μονοπωλιακών ομίλων που έχουν βλέψεις στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων και τους διαδρόμους μεταφοράς τους προς τις αγορές της ΕΕ. Επειδή, όμως, στο πεδίο αυτό μπλέκονται πολλά μονοπώλια (ευρωπαϊκά, αμερικανικά, ρώσικα), υπάρχουν οι δυσκολίες να υπάρξει ένας συμβιβασμός και καθυστερεί το κλείσιμο της συμφωνίας.

Η υποκρισία περί των «τεσσάρων ελευθεριών»

Ταυτόχρονα, η προσπάθεια που κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο παζάρεμα με την ΕΕ αντανακλάται και στην πρόταση που έκανε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τ. Τουρκές και ο πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ, να ισχύσουν και για τους Τούρκους υπηκόους στα Κατεχόμενα (δηλαδή τους εποίκους) οι λεγόμενες «τέσσερις ελευθερίες» της ΕΕ, δηλαδή «διακίνησης προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων», όταν θα επιτευχθεί η «λύση», όπως ισχύουν και για τους Ελληνοκύπριους σήμερα. Δηλαδή τις δυσκολίες που έχει στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία με την ΕΕ, να τις ξεπεράσει με το «παράθυρο» της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, έχει ξανατεθεί και σε παλιότερες διαπραγματεύσεις.

Πάντως, για αυτό το θέμα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες και είχε επαφές με το επιτελείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν, προβάλλοντας τη θέση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, να μη γίνει δεκτή η αξίωση της Τουρκίας. Ωστόσο, είναι φανερό ότι στο παζάρι που γίνεται με τη διάδοχη κατάσταση που θα προκύψει με τη διχοτομική λύση, ως «Ομοσπονδία» που θα είναι μέλος της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, το ζήτημα αυτό θεωρείται δεδομένο ότι τίθεται.

Αλλωστε και η τοποθέτηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τουρκές για τις «τέσσερις ελευθερίες», είναι ενδεικτική: «Οπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις».

Βεβαίως, για τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Κύπρο το όποιο παζάρι των καπιταλιστών, όπως και να καταλήξει, θα τα βρει χαμένα και ακόμα περισσότερο μπλεγμένα σε νέους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που εγκυμονούν νέους κινδύνους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί είχε συνάντηση στα Κατεχόμενα με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Μάθιου Κιντ. Η Βρετανία που διεκδικεί να μην πειραχτούν στο ακέραιο τα δικά της συμφέροντα στο νησί, όπου διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως εφαλτήριο για τα σχέδιά της στην περιοχή, φαίνεται ότι κλείνει περισσότερο προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Η στάση επίσης των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Στην Κύπρο και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών

Στην Κύπρο βρίσκεται από τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό άλλα και στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Ο Τ. Κουίκ είχε συνάντηση εργασίας και με τον Κύπριο ομόλογό του Φώτη Φωτίου για θέματα σχετικά με τη Διασπορά, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρίσκουν «έδαφος» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2019-09-03 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για την κλιμάκωση του παζαριού(2018-04-13 00:00:00.0)
Μεθαύριο το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί(2017-03-31 00:00:00.0)
Στη Γενεύη μεταφέρθηκε το επίκεντρο των σύνθετων παζαριών(2017-01-10 00:00:00.0)
Τα αστικά επιτελεία παίρνουν «θέσεις μάχης»(2015-04-30 00:00:00.0)
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το Σάββατο(2015-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ