Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αποπροσανατολιστικός καβγάς για «καλό ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «διαφώνησαν» για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στις ιδιωτικοποιήσεις.«Ξένος» προς τις αντιλήψεις του «κρατισμού» δηλώνει και ο ΣΥΝ

Α.Σκυλλάκος:"Διαφωνείτε" για τη διαχείριση της ίδιας πολιτικής.

Με τις ψήφους όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα Σκαραμαγκά και ΕΠΛΕ.

Με τις ψήφους όλων ανεξαίρετα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο Θερινό Τμήμα ψηφίστηκε χτες επί της αρχής του το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της πιο κερδοφόρας ελληνικής επιχείρησης των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «διαφώνησαν» απλώς για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 53 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 43 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ.

Η αντίθεση της ΝΔ στο νομοσχέδιο που ξεπουλάει δημόσια περιουσία αφορά απλώς και μόνο τη διαδικασία κάτι που φάνηκε και από την ομιλία του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή. Οπως είπε, για τη ΝΔ οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασική προτεραιότητα, αφού το κράτος «δεν πρέπει να παριστάνει τον επιχειρηματία» αλλά απλώς να εποπτεύει την αγορά. Η κατηγορία κατά της κυβέρνησης ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σκαραμαγκά είναι «δήθεν αποκρατικοποίηση» με παράτυπες προσφορές και χωρίς διαφάνεια.

Ενδεικτικό της ουσιαστικής συμφωνίας της ΝΔ με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι και το γεγονός ότι στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να πει το παραμικρό για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων που αποτελούν την πλέον κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση.

Εμείς κάνουμε τις καλές και αποτελεσματικές αποκρατικοποιήσεις και όχι η ΝΔ απάντησε στον αρχηγό της ΝΔ ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Είπε ότι η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση με την πολιτική της «καταρράκωσε και διέστρεψε τις αποκρατικοποιήσεις» και δημιούργησε «δυσπιστία στις διαρθρωτικές αλλαγές», με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο μετά για το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει το κλίμα.

Αλλά και ο ΣΥΝ που δηλώνει αντίθετος με το νομοσχέδιο φρόντισε διά του εισηγητή του να δηλώσει ότι «είναι ξένος προς τις αντιλήψεις του κρατισμού» και υπέρ ενός δημόσιου τομέα που «πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε τομείς που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον όπου η παρουσία και η δράση του θα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και του ιδιωτικού τομέα μέσα στα νέα πλαίσια».


Τον αποπροσανατολιστικό καβγά σχολίασε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, παρατηρώντας ότι η διαφωνία Κ. Καραμανλή και υπουργού Ανάπτυξης ήταν στο εάν το ΠΑΣΟΚ κάνει με σωστό τρόπο και διαφάνεια τις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται, τόνισε, για διαφωνία σε ζητήματα διαχείρισης της ίδιας πολιτικής, αφού και στις ιδιωτικοποιήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για εμάς, συνέχισε, δεν υπάρχει καλή ή κακή ιδιωτικοποίηση, αφού εκ των πραγμάτων κάθε καπιταλιστική αναδιάρθρωση λειτουργεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο παίρνει από το κράτος τις επιχειρήσεις - φιλέτο με μόνο σκοπό να αυξήσει τα κέρδη του. Το βλέπουμε αυτό, είπε, με τα ναυπηγεία, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, όπου η είσοδος των ιδιωτών γίνεται μόνο για τα κέρδη τους και θα αποβεί σε βάρος και της ελληνικής οικονομίας και των καταναλωτών, αλλά και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις αυτές.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στα θέματα του Σκαραμαγκά και των Ελληνικών Πετρελαίων που ξεπουλιούνται στους ιδιώτες και παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια λογική των ιδιωτικοποιήσεων με αυτήν που έχει και η ΝΔ.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης για την επιτυχημένη συνταγή που ακολουθήθηκε στο Νεώριο και την Ελευσίνα, όπου με την ιδιωτικοποίηση διατηρήθηκαν οι θέσεις εργασίας κάτι που θα γίνει και στον Σκαραμαγκά τόνισε: «Δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού σήμερα δουλεύουν και στα δύο ναυπηγεία οι μισοί εργάτες από αυτούς που δούλευαν παλιότερα, πριν δοθούν στον Ταβουλάρη. Επίσης δουλεύει και ένας εξίσου μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε συνθήκες μαύρης εργασίας, χωρίς να εφαρμόζεται τίποτα από την εργατική νομοθεσία, μέσω εργολάβων. Ετσι χαμήλωσε το κόστος και αύξησε τα κέρδη του ο Ταβουλάρης. Δε θα γίνει το ίδιο και στον Σκαραμαγκά»; Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι απαιτείται να υπάρχει ένα μεγάλο ναυπηγείο στα χέρια του κράτους, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες παραγγελίες, αν όχι όλες, είναι από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και από τον ΟΣΕ. Παρατήρησε δε ότι «υπάρχει βεβαίως ξεπούλημα και όσον αφορά το τίμημα και όσον αφορά την αξιολόγηση, αλλά αυτό για μας είναι το δεύτερο ζήτημα. Το κύριο ζήτημα είναι ότι ένας στρατηγικός τομέας παραδίνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάλιστα με προίκα από παραγγελίες του ελληνικού κράτους».


Σχετικά με τα Ελληνικά Πετρέλαια τόνισε ότι αυτά είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός βιομηχανικός όμιλος στη χώρα και η πιο κερδοφόρα επιχείρηση ανάμεσα σε 5.000 ανώνυμες εταιρίες και παρατήρησε: «Και μπαίνει το ερώτημα: Αν τα ναυπηγεία έφτασαν όπως λέτε σε αδιέξοδο, εάν έχουν ζημιά, τα Ελληνικά Πετρέλαια γιατί τα ξεπουλάτε; Γιατί τα βγάζετε στο σφυρί; Η μόνη απάντηση από τον υπουργό είναι κάτι αόριστα ότι το ίδιο γίνεται και στη Γαλλία και την Ιταλία. Βέβαια εκεί είναι κυβερνήσεις είτε δεξιές είτε σοσιαλδημοκρατικές. Και επειδή γίνεται εκεί αυτό το ξεπούλημα πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα; Πολύ περισσότερο που και από άποψη αμυντική και ασφάλειας της χώρας δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτές τις χώρες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα πετρέλαια θα έπρεπε να είναι ένας μοχλός στα χέρια του κράτους και για δύσκολες στιγμές (κίνδυνος πολέμου) και για περιπτώσεις πετρελαϊκής κρίσης και τόνισε: «Είμαστε μία μικρή χώρα. Μπορούμε με τις δυνάμεις που έχουμε και χωρίς να έχουμε τέτοιο μοχλό στα χέρια μας να ξεπεράσουμε εύκολα τις πετρελαϊκές κρίσεις και να το αφήσουμε στους νόμους της αγοράς»;

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η άποψη του ΚΚΕ είναι πως πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας για τα πετρέλαια, δημόσιος ενιαίος φορέας για τα ναυπηγεία και τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία γενικότερα, δημόσιος φορέας όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας γενικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ