Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέος νόμος δόμησης και... είσπραξης

Παράταση στην προθεσμία τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων έως το 2018 προβλέπει ο νέος νόμος (υπό διαβούλευση) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μειώνονται τα πρόστιμα σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού και αυξάνονται οι δόσεις αποπληρωμής των προστίμων σε 80. Ταυτόχρονα, μειώνεται και το παράβολο «τακτοποίησης» από τα 500 στα 250 ευρώ για παρανομίες με επιφάνεια έως 100 τ.μ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου παραδέχθηκε ότι παρά τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις «τακτοποίησης αυθαιρέτων», ακόμη η πολιτεία δεν γνωρίζει πόσα είναι τα αυθαίρετα σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 1 εκατ. αυθαιρεσιών που έχουν μέχρι σήμερα δηλωθεί αντιστοιχούν μεταξύ του 10% και 50% του συνόλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, επισήμανε ότι βασικός στόχος του νέου νόμου είναι η ακριβής καταγραφή του δομημένου χώρου και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν προσέλθουν να κάνουν τη σχετική δήλωση, θα πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα.

Πάντως, εκτός ρύθμισης παραμένουν τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά τις 28/7/2011, ημερομηνία που υπήρχε και στον προηγούμενο νόμο και τα οποία κρίνονται κατεδαφιστέα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση από την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση προσδοκά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των κρατικών ταμείων, με τις όποιες «διευκολύνσεις» στην καταβολή των προστίμων να λειτουργούν ξεκάθαρα ως «κράχτης» για την προσέλευση στο ταμείο όσων έχουν κτίσματα δίχως άδειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ