Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Μοναδική επιλογή η νίκη», λέει ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, διαβεβαίωσε χτες, στην πρώτη του ομιλία στο νέο Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, πως θα ανακτήσει «κάθε εκατοστό της Συρίας» και πως το Χαλέπι θα γίνει το νεκροταφείο των ελπίδων και των ονείρων του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οπως απελευθερώσαμε την Παλμύρα και πριν απ' αυτήν πολλές περιοχές, έτσι θα απελευθερώσουμε κάθε εκατοστό της Συρίας από τα χέρια τους. Η μοναδική επιλογή μας είναι η νίκη, αλλιώς δεν θα υπάρξει συνέχεια για τη Συρία», είπε ο Ασαντ, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι στέλνει ενισχύσεις χιλιάδων μισθοφόρων στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» από μεθοριακές περιοχές της Τουρκίας με τη Συρία.

Ευχαρίστησε τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου για την υποστήριξη που του παράσχουν, ενώ διέψευσε φήμες περί «διαιρέσεων» στη συμμαχία, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία, σημειώνοντας πως ο κόσμος δεν πρέπει να ακούει αναφορές για «διαφορές, διαμάχες και διαιρέσεις».

Το ίδιο 24ωρο, στο Κάιρο, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Συρία, Σίε Σιαογιάν, δήλωσε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να παίξει «ακόμη μεγαλύτερο ρόλο για να βοηθήσει στον τερματισμό της συριακής κρίσης», μετά από συνάντηση που είχε με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι. Εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησής του ότι η εκεχειρία στη Συρία πρέπει να εφαρμοστεί «συνολικά και πλήρως» και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε ότι «μπορεί οι Κούρδοι μαχητές των "Δυνάμεων Λαϊκής Προστασίας» (YPG) να υποστηρίζουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά η παρουσία τους δεν θα γίνει ανεκτή δυτικά του ποταμού Ευφράτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ