Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Η τεχνολογία δε μειώνει τη φτώχεια

Οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας και πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση αλλά, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι αρνητικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη 2001 που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Ετσι τη στιγμή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπαίνουν όλο και περισσότερο στη ζωή των ανθρώπων των αναπτυγμένων χωρών, ο ηλεκτρισμός είναι ακόμη άγνωστος για 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, 163 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται και 11 εκατομμύρια παιδιά στις ίδιες ηλικίες, πεθαίνουν ετησίως από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, 325 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, 968 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο νερό, 34 εκατομμύρια ζουν με τον ιό του ΕΪΤΖ, 2,4 δισεκατομμύρια ζουν χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη υγιεινή και 2,2 εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως από ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου.

Την ίδια στιγμή οι αναπτυγμένες χώρες προχωρούν στην αφαίμαξη κυριολεκτικά του πνευματικού κεφαλαίου των αναπτυσσόμενων χωρών. Για παράδειγμα περίπου 100.000 Ινδοί επαγγελματίες το χρόνο, κυρίως από τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναμένεται ότι θα δεχτούν νέες βίζες που πρόσφατα εξέδωσαν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος της συνολικής δαπάνης για την παροχή πανεπιστημιακής παιδείας για τον κάθε έναν από αυτούς τους επαγγελματίες είναι 15.000 - 20.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η Ινδία θα χάσει δύο δισ. δολάρια το χρόνο σε πόρους, ως αποτέλεσμα αυτής της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

Πρώτη στην κατάταξη παγκοσμίως σχετικά με το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης είναι η Νορβηγία, δεύτερη η Αυστραλία και τελευταία στην 162η θέση είναι η Σιέρα Λεόνε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η 6η θέση που έχουν φέτος οι ΗΠΑ από την 3η που είχαν πέρυσι. Αν και είναι δεύτερες στην κατάταξη που αφορά το κατά κεφαλή εισόδημα, είναι 12ες στην εγγραφή στο σχολείο και 24ες στον αναμενόμενο όρο ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ