Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σε πρώτο πλάνο η «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης»

Ιδιαίτερα μαζικές οι εκδηλώσεις οργής για το θάνατο των 17 αθώων από τζιχαντιστές στο Παρίσι, υποκρισία από τους αστούς ηγέτες

Οι ...ευαίσθητοι ηγέτες που με τις επεμβάσεις τους φούντωσαν τους φονιάδες τζιχαντιστές

Eurokinissi

Οι ...ευαίσθητοι ηγέτες που με τις επεμβάσεις τους φούντωσαν τους φονιάδες τζιχαντιστές
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο φόντο ενός κλίματος τρομο-υστερίας που τα αστικά επιτελεία επεκτείνουν σχεδιασμένα σε όλη την Ευρώπη, οι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ συναντήθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι, συζητώντας τρόπους για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου μέσα σε ένα τριήμερο έχασαν τη ζωή τους 17 αθώοι άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολύ περισσότεροι, δίνοντας νέα τροφή στις συζητήσεις περί «καταπολέμησης του εξτρεμισμού» με το περιεχόμενο που εξυπηρετεί τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Την Κυριακή, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις καταδίκης των βάρβαρων επιθέσεων που έγιναν, με πρώτη αυτή στο σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντο» την Τετάρτη 7/1 και στο εβραϊκό παντοπωλείο στις 9/1. Ξεχείλισε η υποκρισία των εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που περπάτησαν στο Παρίσι δήθεν κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας. Εκεί αγκαζέ με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, πορεύτηκαν ανάμεσα σε άλλους η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, από κοντά και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Είναι οι ίδιοι που στηρίζουν και δημιουργούν «τζιχαντιστές» για τις επεμβάσεις τους, και στις χώρες τους κατακρεουργούν λαϊκά δικαιώματα. Κοντά σε αυτή τη σύναξη βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή της Μ. Γλέζο.

Ελεγχος συνόρων - πρόληψη «εξτρεμισμού»

Οσον αφορά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων «εντοπισμού και ελέγχου» των Ευρωπαίων που «διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμα, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει μία «επείγουσα και κρίσιμη» ανάγκη για την εγκατάσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής των δεδομένων που παρέχουν οι επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.

Αντίστοιχα, «επιτακτική» κρίθηκε και η συνεργασία με τις εταιρείες - παρόχους του διαδικτύου προκειμένου να αναγνωρίζονται και ταχέως να αποσύρονται τα «περιεχόμενα που υποκινούν το μίσος και τον τρόμο». Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία (που θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από «τρομοκρατικές επιθέσεις» και πλέον αποκαλούνται «G10»), όπως και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η κατεύθυνση που παίρνει η όλη επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ελληνα επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που στάθηκε ειδικά στην ανάγκη - σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα - «ενίσχυσης της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν στις 18 Φλεβάρη μία σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην εξέταση μέτρων που θα συμβάλουν στη μάχη εναντίον «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο». Βέβαια, η εμπειρία έχει δείξει ότι σε τέτοιους όρους, τα αστικά επιτελεία στοχεύουν κυρίως το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η συζήτηση που δυναμώνει στα αστικά ΜΜΕ, για το πώς θα προλαμβάνεται η ριζοσπαστικοποίηση. Αρθρογράφος της γαλλικής «Λιμπερασιόν» σχολίαζε ότι σήμερα στη Γαλλία λείπουν «τα προγράμματα που προλαμβάνουν τη ριζοσπαστικοποίηση. Τέτοια προγράμματα υπάρχουν σε πολλές χώρες (Βρετανία, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ινδονησία κ.λπ.) και περιλαμβάνουν κοινωνικές, ψυχολογικές και θρησκευτικές διαστάσεις. Επιτρέπουν, για παράδειγμα, σε "μετριοπαθείς" ιμάμηδες να παρεμβαίνουν προληπτικά σε ευαίσθητες περιοχές ή να επισκέπτονται φυλακές για να πιέζουν κρατούμενους να εγκαταλείψουν το ριζοσπαστικό όραμά τους για το ισλάμ».

Ερωτήματα και κριτική

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ το Παρίσι και άλλες πόλεις μετατρέπονται καθημερινά σε στρατοκρατούμενες ζώνες, με το επίπεδο συναγερμού να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο και την καταδίωξη να συνεχίζεται για τον εντοπισμό της 26χρονης Χαγιάτ Μπουμεντιέν, συζύγου του Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο (που φέρεται μάλιστα να έχει αναλάβει την ευθύνη στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους»), που οι αρχές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα επικίνδυνη και θεωρούν ότι συμμετείχε στις επιθέσεις.

Πάντως, η ανεμπόδιστη - όπως επιβεβαιώθηκε - από τις 8/1 διέλευση της 26χρονης στην τουρκική μεθόριο στη Συρία επικρίθηκε χτες έντονα από τις συριακές αρχές. Σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών η εξέλιξη σχολιάζεται ως ακόμη μία απόδειξη του ενεργά υποστηρικτικού ρόλου που παίζει η Τουρκία υπέρ των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων «τρομοκρατών που χύνουν το αίμα Σύρων και ξένων αθώων ανθρώπων». Στην ίδια ανακοίνωση ζητείται η λήψη διεθνών αντιποίνων σε βάρος της Αγκυρας ώστε «να σταματήσει η τουρκική καταστροφική πολιτική» στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτήματα υπάρχουν και για τους φονιάδες στο «Σαρλί» αδελφούς Κουασί (ο ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες φέρεται να παρακολουθούνταν εδώ και χρόνια από τις αρχές. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, σημείωσε ότι τόσοι θάνατοι δείχνουν ότι υπήρξε πρόβλημα, ενώ δυναμώνει και μια κριτική προς τις αστυνομικές αρχές, προσαρμοσμένη στα σχέδια ενίσχυσης των μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής που συνολικά θέλει να επιταχύνει η ΕΕ.

Το κλίμα τρομο-υστεριας ενισχύθηκε και από μια επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό που έγινε στην εφημερίδα «Hamburger Morgenpost» στο Αμβούργο της Γερμανίας, που είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ από τη «Charlie Hebdo», αλλά και «πληροφορίες» που εξακολουθούν να διαρρέουν (τυχαία;) μυστικές υπηρεσίες για «κύμα επιθέσεων» ισλαμιστών σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το Βατικανό.

Τέλος, χτες, η Εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι «ελήφθη απόφαση (να ξεκινήσει έρευνα) ήδη από σήμερα το πρωί», σε βάρος του μουσουλμάνου κωμικού Ντιεντονέ, ο οποίος έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «αισθάνομαι Σαρλί Κουλιμπαλί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ