Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ακύρωσαν τις απολύσεις στην καθαριότητα του ΚΑΤ

Εχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και το σωματείο του νοσοκομείου, υποχρέωσαν τη διοίκηση να δεσμευτεί για την επιστροφή όλων στο πόστο τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, έξω από τα γραφεία της διοίκησης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, έξω από τα γραφεία της διοίκησης
Να ακυρώσουν τις απολύσεις τους πέτυχαν χτες οι εργαζόμενοι στο συνεργείο καθαριότητας του νοσοκομείου ΚΑΤ, με μαζική κινητοποίηση. Στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Οι απολύσεις είναι συνέπεια της πολιτικής ανάθεσης στους ιδιώτες υπηρεσιών των νοσοκομείων και άλλων δημόσιων οργανισμών. Το ΚΑΤ είχε αναθέσει πρόσφατα σε άλλο εργολάβο το έργο της καθαριότητας και έτσι χτες το πρωί, οι περίπου 120 εργαζόμενοι του παλιού συνεργείου, που δουλεύουν στο νοσοκομείο μέσω εργολάβων μέχρι και 20 χρόνια (!), έμαθαν ότι οι 90 από αυτούς απολύονται. Είναι προφανές ότι ο νέος εργολάβος θέλησε να μειώσει παραπέρα το λεγόμενο «εργατικό κόστος», προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με ακόμα πιο φθηνά ωρομίσθια: Από περίπου 3,50 ευρώ την ώρα, σε 2,60 και λιγότερα!

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι απολύσεις, οι εργαζόμενοι, στελέχη του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της διοίκησης, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

Στις διαρροές από την πλευρά της εργοδοσίας ότι υπάρχουν σκέψεις να επαναπροσληφθούν οι μισοί - προφανώς για να τους διασπάσουν - οι εργαζόμενοι απάντησαν: 'Η όλοι ή κανένας. Ακόμα και δύο εργαζόμενοι που τους κάλεσαν να δουλέψουν, για να αντιμετωπιστεί η δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο από τις απολύσεις, απάντησαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, αν δε γυρίσουν όλοι οι συνάδελφοί τους πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί το εξής: Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων σε αυτό, το Συνδικάτου Καθαριστριών, εκπροσώπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και το νέο εργολάβο, αλλά και έναν που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του επιχειρησιακού σωματείου του εργολάβου! Ο τελευταίος, δείχνοντας καθαρά τι ρόλο παίζει αυτό το «σωματείο», στήριξε τα σχέδια του εργολάβου.

Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων υποχρέωσε τη διοίκηση να ανακοινώσει αργά το μεσημέρι ότι θα ακυρώσει την ανάθεση στο νέο εργολάβο και ότι όλοι οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στη δουλειά τους, με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η χτεσινή εξέλιξη, έφερε στην επιφάνεια ορισμένες πλευρές που σχετίζονται με την ανάθεση έργων σε εργολάβους. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, αναδείχθηκε ότι πολλές φορές καλούνται να απασχοληθούν σε άλλο πόστο από αυτό για το οποίο έχουν προσληφθεί, για να μειωθεί το «εργατικό κόστος».

Επίσης, πως η καθαριότητα στα νοσοκομεία είναι μια εργασία που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία συγκεκριμένων τομέων. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι με εμπειρία στην καθαριότητα των χειρουργείων βοηθούν στο να εξοικονομείται περισσότερος χρόνος για τις επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ