Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Διαπάλη με το βλέμμα στη διαχείριση του χρέους

Με επίκεντρο τη διασύνδεση της οικονομικής κατάστασης και των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου με τις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, συνεχίζεται η σχετική ενδοαστική διαπάλη τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και ευρύτερα με τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικών οργανισμών, σε μια συζήτηση πέρα για πέρα ξεκομμένη από τις αγωνίες και τα συμφέροντα του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch εκτιμά πως «η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει πιθανώς υψηλή για τους επόμενους μήνες», σημειώνοντας ακόμη πως «εάν δε γίνει εφικτή η δημιουργία νέου (κυβερνητικού) συνασπισμού, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε εκλογές, κάτι που θα παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα». Σε κάθε περίπτωση, η πρεμούρα τους δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν «περιθώρια συμβιβασμού» μεταξύ τρόικας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Διευκρινίζοντας παραπέρα, τονίζουν ότι το ίδιο ισχύει και για μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν ότι «οι διαπραγματεύσεις θα είναι περισσότερο έντονες». Μάλιστα, αναγνωρίζουν και το γεγονός ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει μαλακώσει» σε σχέση με το 2012 και επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί στη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και «να τιμήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και τους ιδιώτες πιστωτές» (δεν περιλαμβάνουν δηλαδή το χρέος που διακατέχουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης).

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως η παράταση του αδιεξόδου με την τρόικα, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης για δάνεια από τις αγορές, θα «στεγνώσει» τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη και στην περίπτωση που ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρηθεί υπό αυστηρό έλεγχο. Ενας ακόμη παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα -ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση- είναι το ενδεχόμενο απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες. Συνδυαστικά, οι δυο παραπάνω παράγοντες, σύμφωνα με τη Fitch, θα ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και τους ξένους πιστωτές προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία...

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίδος, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα ωφελήθηκε από την «αλληλεγγύη» των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και της Ισπανίας, μέσω του «διπλού προγράμματος διάσωσης» το 2010 και το 2012. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα έλαβε δάνεια 210 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, από τα οποία 26 δισ. αφορούν στην Ισπανία, η οποία «επίσης αντιμετώπιζε οικονομική κρίση», αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί στοιχείο που ο ίδιος ελπίζει να πάρει υπόψη ο ελληνικός λαός στις ερχόμενες εκλογές...

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επανήλθε με νέες δηλώσεις, σημειώνοντας πως «η μόνη οδός για την Ελλάδα είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας πως «οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν δημοκρατικά τις μελλοντικές κυβερνήσεις τους και εύχομαι η εκλογική διαδικασία να καταλήξει σε μία φιλοευρωπαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ