Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

-- Πώς προσπαθεί η εργοδοσία να αναπροσαρμόσει τα σχέδια και την τακτική της απέναντι στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τι ρόλο παίζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός;

-- Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός συνειδητά παίζει το ρόλο της «ασφαλιστικής δικλείδας», ώστε οι αγώνες να μην προβάλλουν ένα συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων που να αμφισβητεί την καπιταλιστική κερδοφορία και ιδιοκτησία. Να μην κλιμακώνονται και να μη συντονίζονται οι αγώνες. Να μην οικοδομείται μέτωπο των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες.

Με ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι σε αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική και την κερδοφορία του κεφαλαίου, μπορείς να οργανώσεις την αντίσταση, να διεκδικήσεις κατακτήσεις, να απεγκλωβιστούν δυνάμεις από τη λογική του «εφικτού», του «να μάθουμε να ζούμε με ψίχουλα», που καλλιεργείται από τους επιχειρηματίες, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους αντιπροσώπους.

Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν έχει κανένα δισταγμό να αποτελέσει ενιαίο μηχανισμό μαζί με εργοδότες και κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσουν και να παρεμποδίσουν αγώνες που αποφασίζουν και υλοποιούν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Είναι χαρακτηριστικά τα κρούσματα παρεμπόδισης αποφάσεων στα όργανα και ανοιχτής απεργοσπασίας που καταγράφηκαν από τις δυνάμεις της συναίνεσης. Παγιώνεται μια στάση τους που, όπου είναι ισχυρό το ταξικό κίνημα, συσπειρώνονται όλοι μαζί και με ενιαίο τρόπο ενάντια στο ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αλλού ανοιχτά, αλλού συγκαλυμμένα, ένα τμήμα του κεφαλαίου στηρίζει το μείγμα διαχείρισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιτίθεται πιο οργανωμένα απέναντι στο ΠΑΜΕ. Για παράδειγμα, αυτό κάνουν οι φαρμακοβιομήχανοι, που μάλιστα κάλεσαν τους εργαζόμενους του κλάδου να στραφούν σ' αυτήν την επιλογή.

Θέλουν να εμποδίσουν να ανοίγει η συζήτηση ότι οι διεκδικήσεις με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης προϋποθέτουν βαθύτερες αλλαγές, που σημαίνει σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν. Μ' αυτήν την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, ταυτίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ