Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Με 600 ευρώ «έναντι» γυρνάνε πίσω στη δουλειά

Τεράστιες οι ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που αναπαράγει τους εκβιασμούς κυβέρνησης - εργοδοσίας

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Με τα ψίχουλα των 600 ευρώ «έναντι», από το σύνολο των δεδουλευμένων δέκα μηνών και χωρίς καμία δέσμευση για την εξόφλησή τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας, η διοίκηση των ναυπηγείων και η πλειοψηφία του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στέλνουν τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας πίσω στη δουλειά.

Με «μια φωνή», όλοι οι παραπάνω κλιμάκωσαν το προηγούμενο διάστημα τους εκβιασμούς και τα διλήμματα πως η «μόνη λύση» για τους εργαζόμενους είναι η νέα τροπολογία που ψηφίστηκε στις 11/12 και η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση στον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου και φιλοδωρήματα στους ίδιους. Μέσα στις συνθήκες αυτές, η Γενική Συνέλευση την περασμένη Δευτέρα υπερψήφισε με 298 ψήφους την πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου, ενώ 145 τάχθηκαν κατά της πρότασης αυτής.

Ο εκβιασμός που προβάλλουν κυβέρνηση - εργοδοσία - συνδικαλιστική πλειοψηφία είναι ότι αν οι εργαζόμενοι δεν δεχτούν αυτή τη «λύση», χαλάνε οι συμφωνίες κυβέρνησης - εργοδοσίας και το ναυπηγείο οδηγείται σε κλείσιμο.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαφώνησαν με την πρόταση της πλειοψηφίας. Οπως σημειώνει η «Συσπείρωση Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας», «μετά από 10 μήνες απληρωσιάς, μας καλούν και μας προτείνουν ως λύση να πάμε για δουλειά παίρνοντας μόνο το Δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα άδειας και μόλις 600 ευρώ από τα δεδουλευμένα μας. Δεν φτάνει αυτό, αλλά δεν μας λένε και πότε θα πάρουμε τα υπόλοιπα δεδουλευμένα. Δηλαδή, γραφτά στο χιόνι, όπως έχει γίνει μέχρι και σήμερα που οφείλονται δεδουλευμένα από το 2012 σε συναδέλφους που είτε εργάζονται ακόμα στο ναυπηγείο, είτε έχουν φύγει με σύνταξη».

Χαρακτηριστική του ρόλου που παίζει η πλειοψηφία είναι η επιστολή που έστειλε στις 15 Δεκέμβρη στον υπουργό Αμυνας, Ν. Δένδια. Γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων και οι 600 οικογένειες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο πρόσωπό σας γιατί παρ' όλη την ολιγοήμερη παρουσία σας στο υπουργείο Αμυνας καταφέρατε με αποφασιστικότητα να επιλύσετε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί (...) Πιστεύουμε ότι πάντα θα βρίσκεστε στο πλευρό μας με τη λογική και την κοινωνική ευαισθησία που σας διακατέχει».

Το ίδιο ακριβώς «έργο» είχε ξαναπαιχτεί και την άνοιξη του 2013. Και τότε, η «λύση» που δόθηκε για την απληρωσιά των εργαζομένων ήταν η τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλη και εξασφάλιζε χρηματοδότηση στον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, με «άλλοθι» την πληρωμή των εργαζομένων. Η τροπολογία δεν έλυσε το πρόβλημα, το οποίο επανήλθε ακόμα πιο οξυμένο περίπου ενάμιση χρόνο μετά και οδήγησε στο ξέσπασμα νέων κινητοποιήσεων στα τέλη του Οκτώβρη, πράγμα που η «Συσπείρωση Εργαζομένων» υπενθυμίζει στους εργαζόμενους, προειδοποιώντας πως ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ