Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Συνεννοήσεις για να προχωρήσουν οι μπίζνες με τους υδρογονάνθρακες

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, του Κύπριου ομολόγου του, Γ. Κασουλίδη, του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, και του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γ. Λακκοτρύπη, έγινε χτες στην Αθήνα. Ηταν η πρώτη κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας των δύο κρατών, στο φόντο της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, της επίτευξης ενός συμβιβασμού με την τουρκική αστική τάξη ώστε να προχωρήσουν οι τέτοιες μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου, για τη διοχέτευση καυσίμου στις ευρωενωσιακές αγορές.

Στην τετραμερή συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις εν εξελίξει έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα στην Κύπρο, για την πορεία της προκήρυξης θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου με χώρες της περιοχής και την πορεία των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την οριοθέτηση των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών. Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε ο Ευ. Βενιζέλος, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, «έχουμε εν εξελίξει εδώ και χρόνια διαβουλεύσεις με την Τουρκία, με την Αίγυπτο, με την Λιβύη», εξέφρασε δε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς «να μετατρέψουμε τη σύμβαση που έχουμε από το 1977 με την Ιταλία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε σύμβαση οριοθέτησης και της ΑΟΖ».

Κλείνοντας το μάτι και στα τουρκικά μονοπώλια έσπευσε να στείλει μήνυμα ότι «βεβαίως η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλες τις χώρες της περιοχής και γι' αυτό εμείς με συνέπεια, και η Ελλάδα και η Κύπρος, προωθούμε σχήματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, τα οποία έχουν αυτό τον ειρηνικό αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοχεύουν πολιτικά στη σταθερότητα και την ειρήνη».

Σήμα στην τουρκική πλευρά φρόντισε να στείλει και ο Κύπριος ΥΠΕΞ: «Κοινές είναι επίσης οι προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής και ευημερούσας Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να αποκλείσουμε καμία χώρα, φτάνει οι χώρες να μην αποκλείουν τους εαυτούς τους με πολιτικές που εχθρεύονται άλλες χώρες». Αλλωστε, όπως είπε ο Γ. Κασουλίδης, στην τετραμερή συζήτησαν και το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ (βλ. «Μπαρμπαρός»). Διαβεβαίωσε ότι επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης είναι η επιστροφή στο διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά (βάσει διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν»), αλλά «θα πρέπει η Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος από την κυπριακή ΑΟΖ».

Φυσικά, η πολυδιαφημισμένη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι σύνθετη υπόθεση, εξ ου και ο Ευ. Βενιζέλος παρατήρησε: «Οι εξελίξεις τρέχουν. Η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων είναι, βεβαίως, η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά που επηρεάζει και την τιμή του φυσικού αερίου. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ από την άποψη αυτή να ελέγξουμε την βιωσιμότητα διαφόρων σχεδίων και να εντάξουμε σχέδια ειδικού ενδιαφέροντος, διμερούς, στα πανευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους».

Για το ζήτημα αυτό, ειδικά τη «βιωσιμότητα» του σχεδιαζόμενου αγωγού «East-Med», που θα μεταφέρει στην Ευρώπη κυπριακά και ελληνικά κοιτάσματα, πιθανόν και ισραηλινά ή και άλλων περιοχών, ο Γ. Μανιάτης έσπευσε να διαβεβαιώσει: «Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε πως θα σταθεί αρωγός σε αυτό το σημαντικό σχέδιο δείχνει ότι έχουμε πείσει τους εταίρους μας πως πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ