Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Ιεραρχεί την «αύξηση της στρατιωτικής προσπάθειας»

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Στα αριστερά διακρίνονται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ
Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Στα αριστερά διακρίνονται ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τον ισχυρισμό ότι η δράση τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») «αρχίζει να εμφανίζει αποτελέσματα» και η προώθηση του «ΙΚ» στο Ιράκ και τη Συρία έχει «σταματήσει» διατύπωσαν χτες υπουργοί των περίπου 60 χωρών του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού» που έχει συγκροτηθεί, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Επιβεβαιώνοντας ότι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών θα συνεχίζει να αξιοποιείται για το ανακάτεμα της τράπουλας στη Μέση Ανατολή υπογράμμισαν ότι ένας από τους βασικούς άξονες της παρέμβασής τους πρέπει να είναι «να αυξηθεί η στρατιωτική προσπάθεια, στο φόντο διαρκώς εκτιμήσεων και πολλών στρατιωτικών ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν επαρκούν.

Παρέμβαση έκανε και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ, που, σε συνέντευξή του, σε γαλλικό ΜΜΕ τόνισε ότι «δεν μπορείς να βάλεις τέλος στην τρομοκρατία με αεροπορικές επιδρομές. Τα χερσαία στρατεύματα, τα οποία γνωρίζουν το έδαφος και μπορούν να αντιδρούν, έχουν ουσιαστική σημασία... Δεν είναι αλήθεια πως οι επιδρομές βοηθούν. Θα βοηθούσαν βεβαίως αν ήταν σοβαρές και αποτελεσματικές».

Χτες, ο σεΐχης του Αλ-Αζχαρ του Καΐρου, του ύπατου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ, έκανε έκκληση στο «διεθνή συνασπισμό» «να πολεμήσει επίσης τις χώρες που στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την τρομοκρατία», αφού καταδίκασε «τα βάρβαρα εγκλήματα» του «ΙΚ».

Ενεργότερη εμπλοκή του Ιράν;

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη διέψευσε πληροφορίες του αμερικανικού Πενταγώνου ότι εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του «ΙΚ», με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ να σημειώνει ότι «προσφέρουμε στρατιωτική και συμβουλευτική υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι είχε αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά έχει στοιχεία για ιρανικούς βομβαρδισμούς «με αεροσκάφη F-4 Phantom», συμπληρώνοντας ότι «τίποτε δεν έχει μεταβληθεί ως προς την πολιτική μας, σύμφωνα με την οποία δε συντονίζουμε τη δράση μας με τους Ιρανούς».

Το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε εικόνες με F-4 (τα οποία χρησιμοποιεί η ιρανική αεροπορία) που φέρονται να πραγματοποιούν επιδρομές κατά στόχων στην ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Σήμερα, ο ιρανικός στρατός στηρίζει τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, καθώς και μονάδες των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους». Επίσης, η Τεχεράνη έχει προσφέρει όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών, καθώς και αεροσκάφη τύπου «Soukhoi Su-25», που πολλοί λένε ότι πιλοτάρουν Ιρανοί. Το να αποφασίσει η Τεχεράνη να εμπλακεί ακόμα «ενεργότερα» στην πάλη κατά των τζιχαντιστών συμπαρατασσόμενο, κατά μια έννοια, με το «διεθνή συνασπισμό», στον οποίο πρωτοστατεί η Ουάσιγκτον, δε θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως απόδειξη των ανακατατάξεων και διεργασιών που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών ταξίαρχος Σαάντ Μάαν δήλωσε ότι η γυναίκα που συνελήφθη και κρατείται στο Λίβανο δεν είναι γυναίκα του ηγέτη του «ΙΚ», αλλά αδελφή ενός καταδικασθέντος για βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Ιράκ.

«Εμπλοκή» με ΠΓΔΜ, αλλά στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων από την κυβέρνηση

Καταρρίπτονται, για άλλη μια φορά, τα μυθεύματα της κυβέρνησης και της αστικής τάξης γενικότερα, ότι με τη συμμετοχή της χώρας στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου (ΕΕ και ΝΑΤΟ), τάχα εξυπηρετούνται και οι ελληνικές θέσεις στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Οπως παραδέχεται, με τον πλέον επίσημο τρόπο, το υπουργείο Εξωτερικών, εξηγώντας τη «μη συμμετοχή» τελικά, χτες, του υπουργού Ευ. Βενιζέλου στην Υπουργική Διάσκεψη της Συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), «παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι ΗΠΑ, οι οποίες συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ, ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία».

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχετική δήλωση, υπενθυμίζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη χώρα αυτή με την προσωρινή της ονομασία. Παραπέρα, ο Βενιζέλος απηύθυνε σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Θυμίζουμε ότι, λίγες βδομάδες νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, επισκεπτόμενος την Ελλάδα την περίοδο που η Αγκυρα πρωτοέστελνε το «Μπαρμπαρός» και άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ, συνιστούσε «σε όλες τις πλευρές» - άρα και σε Αθήνα και Λευκωσία - «αυτοσυγκράτηση»...

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω και στο πλαίσιο της συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αξιοποιούν το πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» η κυβέρνηση φρόντισε να μετάσχει στη Σύνοδο, εκπροσωπούμενη από τον πρέσβη μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Μ. Διάμεση.

Σημειωτέον, ο Ευ. Βενιζέλος είχε ευκαιρία να συναντηθεί στις Βρυξέλλες, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Κασουλίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ