Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Επίφαση συμμετοχής το σημερινό δημοψήφισμα

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων

Δημοψηφίσματα για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Παράλληλα, όμως, η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων, παραποιώντας την απόφαση ακόμη και της Ολομέλειας, αποφάσισε να προσθέσει στο ψηφοδέλτιο του «όχι» και δύο ερωτήματα για τις μορφές πάλης, τα οποία θα είναι α) «αποχή διαρκείας», β) «αποχή περιορισμένης διάρκειας ή στοχευμένη». Σημειώνουμε ότι στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, η πλειοψηφία του ΔΣ αρνείται πεισματικά της σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ Θεσσαλονίκης κάλεσε σε «ενημερωτική» συγκέντρωση, αντί για ΓΣ

Με αυτά τα δεδομένα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» διακινεί κείμενο για συλλογή υπογραφών για την άμεση σύγκληση ΓΣ στους δικηγορικούς συλλόγους που τα ΔΣ αρνούνται να τις συγκαλέσουν. Επίσης, με ανακοίνωσή της, τοποθετείται συνολικά στο ζήτημα, τονίζει ότι ψηφίζει «Οχι» και καταγγέλλει τις εκφυλιστικές και επικίνδυνες μεθοδεύσεις που προωθούνται μέσω του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

Εκφράζουμε την καταδίκη μας στο αντιδραστικό - αντιλαϊκό νομοσχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στο νομοσχέδιο και συνολικά στις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ, που μας καταστρέφουν και μας ισοπεδώνουν. Απαιτούμε Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Βάζουμε φρένο στις εκφυλιστικές προσπάθειες για την υπονόμευση των αγώνων.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο σχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, γιατί είναι βαθιά αντιλαϊκός, έχει αντιδραστικό ταξικό περιεχόμενο. Υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των τραπεζών σε βάρος της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων.

1. Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς fast track, όπου το 65% θα πηγαίνει στα πιστωτικά ιδρύματα και μόλις το 25% για να ικανοποιηθούν το Δημόσιο, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι εργατικές απαιτήσεις. Επίσης, στρώνουν το έδαφος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία.

2. Με την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης, θα έχουμε «μουγγές» δίκες, χωρίς ζωντανή διαδικασία, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των δικηγορικών εταιρειών που, διαθέτοντας προσωπικό, χρήμα και μηχανισμούς, μπορούν να ανταποκρίνονται στο δικονομικό καθήκον της έγγραφης απόδειξης.

Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πτυχή της ίδιας συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής, που τσακίζει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Γι' αυτό και το συμφέρον της πλειοψηφίας των δικηγόρων είναι να αντιπαλέψουμε την προώθηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου, να αντιταχθούμε συνολικά στην πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά μας σε συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: Η ηγεσία της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων και ιδιαίτερα οι ηγεσίες των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων δεν θέλουν και δεν μπορούν να υπηρετήσουν έναν τέτοιο αγώνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή σέρνει τους δικηγόρους σε ένα δημοψήφισμα έξω από συλλογικές διαδικασίες με κάλπικα διλήμματα, και μάλιστα με ερωτήματα που περιορίζουν τις μορφές πάλης μόνο στην αποχή και μόνο στη διάρκειά της, υπονομεύοντας και την ίδια την αποχή, καταπνίγουν τις αγωνιστικές διαθέσεις. Το κεφάλαιο και η κυβέρνηση θέλουν «μουγγές» δίκες, η ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων θέλει «μουγγούς» δικηγόρους.

Το δημοψήφισμα, με το σκεπτικό και τον τρόπο που το οργανώνουν είναι επίφαση συμμετοχής των δικηγόρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ