Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο τραπέζι η «ομοσπονδιοποίηση»

ΚΙΕΒΟ.--

Σποραδικά πυρά αναφέρθηκαν χτες στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζεται αυτό που η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτηρίζει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των πολιτοφυλακών που αντιδρούν στην εξουσία αυτής της φιλοδυτικής κυβέρνησης. Επίσημα, ο στρατός της Ουκρανίας κάνει λόγο για ένα νεκρό στρατιώτη και 3 τραυματίες σε μάχες, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εμφανίζεται να δηλώνει ανοιχτός στο να δεχτεί κάποιας μορφής αποκέντρωση. Σε δηλώσεις του που έγιναν προχτές στη Βουλή σημείωσε ωστόσο ότι η ουκρανική γλώσσα πρέπει να παραμείνει η μόνη επίσημη «γιατί είναι ένας σημαντικός και ενοποιητικός παράγοντας της κοινωνίας και του κράτους» και πρόσθεσε ότι «η αποκέντρωση της εξουσίας θα δώσει καταπληκτικές δυνατότητες, ώστε να ληφθούν υπόψιν τοπικές ιδιαιτερότητες σχετικές με την πίστη, την ιστορική μνήμη, τη γλώσσα, τις παραδόσεις». Αυτές οι διακηρύξεις, ωστόσο, συμβαδίζουν με τη συνεχή παραβίαση των συμφωνηθέντων στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας για κατάπαυση πυρός, ενώ από τότε έχουν σκοτωθεί συνολικά πάνω από 1.000 άνθρωποι (άμαχοι, πολιτοφύλακες και στρατιώτες του ουκρανικού στρατού).

Απ' ό,τι φαίνεται και η ΕΕ που στήριξε την επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς (που ήθελε συναλλαγές και με την ΕΕ και με τη Ρωσία) τώρα κάνει και δεύτερες σκέψεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μιλώντας σε εκδήλωση στο Παρίσι για την 5ετή θητεία του στο Συμβούλιο, είπε ότι «λύση στη σημερινή κρίση της Ουκρανίας, είναι η χώρα να αποκεντρωθεί και να ομοσπονδιοποιηθεί». Πρόσθεσε επίσης ότι «με 1.000 νεκρούς από τις 5 Σεπτέμβρη δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για εκεχειρία και χρειάζεται μια νέα συμφωνία διακοπής της σύγκρουσης, αλλά αν η διαδικασία ελέγχεται από τους ίδιους παίκτες θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα». Ετσι, κάλεσε σε μια «οικουμενική λύση ώστε η Ουκρανία να ομοσπονδιοποιηθεί και να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ και με τη γειτονική της χώρα, τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα και ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι μειονότητες στην Ουκρανία».

Η παρέμβαση αυτή Ρομπάι προβάλλεται εύλογα ιδιαίτερα από τα ρωσικά μέσα, ενώ σε συνδυασμό με την τοποθέτηση και του Ποροσένκο δείχνει κάποια σημάδια πιθανού συμβιβασμού. Βεβαίως, επειδή η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ενδοϊμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά (αντιπαράθεση ΕΕ, ΗΠΑ με την καπιταλιστική Ρωσία) και ενδοαστικά (ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης που επιλέγουν διαφορετικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, με τη Δύση ή με τη Ρωσία) όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αλλά το βέβαιο είναι ότι ο ουκρανικός λαός σε δύση και ανατολή, όντας μπλεγμένος σε αυτήν τη σύγκρουση θα πληρώνει και με το αίμα του τις συνέπειες, όσο δεν οργανώνει τη δική του αυτοτελή δράση ενάντια στους καπιταλιστές δυνάστες τους.

Ταυτόχρονα, χτες, από τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ πρόκειται να χορηγήσει «βοήθεια» 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, από το φετινό Δεκέμβρη και σε διάρκεια 3 χρόνων, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης 2020, βεβαίως με προϋπόθεση την προώθηση συγκεκριμένων αντιλαϊκών φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ