Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Και πάλι παγκόσμιος ο Μ. Κάρλσεν

Με νίκη του νεαρού Νορβηγού Μάγκνους Κάρλσεν έληξε στο Σότσι της Ρωσίας το ματς για τον παγκόσμιο τίτλο, με σκορ 6,5 - 4,5. Στον 11ο γύρο νίκησε τον διεκδικητή Βισβανάθαν Ανάντ και δε χρειάστηκε να παιχθεί ο 12ος γύρος. Ο Ινδός πρώην παγκόσμιος παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι προσπάθησε να κερδίσει τον Κάρλσεν, αλλά ήταν καλύτερος και δεν μπόρεσε να τον συναγωνιστεί.

Είπε συγκεκριμένα: «Στο τέλος πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν ανώτερος. Τα νεύρα του κράτησαν παραπάνω».

Τα νεύρα και η δυνατότητα να μπορείς να αντεπεξέρχεσαι στις δυσκολίες που σου παρουσιάζονται, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμα σημεία όλου του ματς. Ο Ανάντ υπέκυψε κάτω από την πίεση στο 2ο γύρο, έχασε μια χρυσή ευκαιρία μετά από γκάφα του Κάρλσεν στον 6ο γύρο και παραχώρησε τον αγώνα με μια αμφισβητήσιμη επιλογή στον 11ο γύρο.

Ο Ανάντ αποκάλεσε την κίνηση 27... Πχζ4, όπου θυσίασε Π για Α, «αγχωμένη κίνηση» και πρόσθεσε: «Προφανώς δεν σκεφτόμουν πολύ καθαρά σ' αυτό το σημείο». Ο Κάρλσεν συμφώνησε με τον Ανάντ λέγοντας: «Υπήρχαν σίγουρα νεύρα, όμως πιστεύω ότι τα διαχειρίστηκα καλύτερα από εκείνον. Σίγουρα όμως, ο Ανάντ έπαιξε καλύτερα από το προηγούμενο ματς στο Τσενάι».

Δημοσιογράφοι και σκακιστικοί παρατηρητές σημείωσαν ότι οι πιθανότητες για τον Ανάντ να ξαναδιεκδικήσει τον τίτλο είναι μεγάλες, αφού στο επόμενο ματς θα είναι 46 χρόνων. Οσο για τον Κάρλσεν, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα είναι 24 χρόνων, είπαν ότι είναι ακόμα στην ακμή του. Αναμφισβήτητα θα επωφεληθεί από την εμπειρία των δύο τελευταίων ματς, αλλά για την ώρα μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τον επίζηλο τίτλο του πρωταθλητή κόσμου για τα δύο επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ