Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
«Ψάχνει» επενδύσεις στην Αφρική

Από την υποδοχή του Ερντογάν στην Αλγερία
Από την υποδοχή του Ερντογάν στην Αλγερία
ΑΛΓΕΡΙ.--

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του τουρκικού κεφαλαίου για την αφρικανική αγορά επιβεβαιώνει η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην περιοχή ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χτες, βρέθηκε στην Αλγερία όπου επικρότησε την παράταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με βάση την οποία το Αλγέρι θα προμηθεύει κάθε χρόνο την Αγκυρα με 4,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τουλάχιστον μέχρι το 2024. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μόνο το τελευταίο διάστημα τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν έργα συνολικής αξίας 11 δισ. δολ. στην Αλγερία, ενώ Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν συνολικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολ.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Αλγερία «λαμπερό αστέρι της Βόρειας Αφρικής». Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, οι τουρκικές εξαγωγές αγαθών στην Αλγερία αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2012 έφτασαν τα 1,8 δισ. δολ. από 1,4 δισ. το 2011, σημειώνοντας αύξηση 23%, ενώ σε σχέση με το 2001 το υπουργείο κάνει λόγο για αύξηση 373%.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλίκ Σελάλ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ας κατευθυνθούμε μαζί στην αφρικανική αγορά. Μαζί μπορούμε να ολοκληρώσουμε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα... Καλώ όλους τους βιομήχανους και όλους τους επενδυτές από την Τουρκία να έρθουν και να δουλέψουν από κοινού με τους Αλγερινούς συναδέλφους τους, για να δυναμώσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών».

Η Αλγερία αποτελεί σήμερα τον τέταρτο βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου για την τουρκική αγορά (μετά από Ρωσία, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν).

Σύνοδος Αφρικής - Τουρκίας

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επιδιώκει να «στερεώσει» την παρουσία της στην Αφρική, πάνω και κάτω από τη Σαχάρα. Ενδεικτική είναι και η πραγματοποίηση (με τη συμμετοχή και του ίδιου του Ερντογάν) της Συνόδου Συνεργασίας Αφρικής - Τουρκίας, που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ισημερινή Γουινέα (μια πολύ μικρή χώρα στη δυτική υποσαχάρια Αφρική.)

Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκπρόσωποι από σχεδόν 200 εταιρείες. Στη συνάντηση παίρνουν μέρος οι Μαυριτανία, Αιθιοπία, Αλγερία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Σενεγάλη, Λιβύη, Ζιμπάμπουε, Κένυα, Γκάνα, Τσαντ, Κονγκό, Αίγυπτος (αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος Σίσι δεν αναμενόταν να παραβρεθεί). Ακόμα, 32 άλλες αφρικανικές χώρες συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Τα στοιχεία του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνουν ότι η υποσαχάρια Αφρική έχει ειδικό «ενδιαφέρον» για το κεφάλαιο της χώρας. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής έφτασε το 2013 τα 7,5 δισ. δολ. από 742 εκατομμύρια δολ. το 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ