Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Φτηνότεροι εργάτες με όχημα τις ΚΟΙΝΣΕΠ

Με αφορμή την ημερίδα, με θέμα τη «λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης Ανάπτυξης και Προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, (Κοιν.Σ.Επ.), που οργάνωσε στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με ομιλητές τον Γ. Πλακιωτάκη, υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει: «Αλήθεια τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ); Δεν είναι νέο "φρούτο", είναι συνεταιρισμοί που λειτουργούν σαν καπιταλιστικές επιχειρήσεις, χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη χώρα μας, νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τον ν. 4019/2011 (Νόμος Κατσέλη).

Οι θιασώτες της "κοινωνικής οικονομίας" ή του "τρίτου τομέα της οικονομίας", όπως ο υφυπουργός και ο κ. Αγοραστός τις προπαγανδίζουν σαν μια "νησίδα" ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η "Κοινωνική Οικονομία" αποτελεί μορφή οικονομίας, που υιοθετείται από τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (αλληλέγγυα οικονομία) ως βασική μορφή στην "παραγωγική ανασυγκρότηση", που προτείνουν, για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε δραστικά η κρατική επιχορήγηση προς τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, δίχως δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας, ενίσχυση αντιθέσεων, διάσπαση και κατακερματισμό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, διευκολύνεται η είσοδος ιδιωτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων σε κρίσιμες υπηρεσίες. Ουσιαστικά, εκχωρούνται λειτουργίες της Τοπικής Διοίκησης σε ιδιώτες, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού. Τρεις - τέσσερις εργαζόμενοι φτιάχνουν συνεταιρισμό, μπορούν να προσλαμβάνουν καινούργιο προσωπικό με ατομικές συμβάσεις και παίρνουν κομμάτι λειτουργίας του δήμου για να το λειτουργήσουν αυτοί.

Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα εμφανίζονται ως μισθωτοί, αλλά ως ιδιώτες, που θα πουλούν υπηρεσίες και άρα θα τους χρησιμοποιήσουν για να ανοίξουν το δρόμο στις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις.

Ο κ. Αγοραστός σε παλιότερη συνάντησή μας ήταν μαχητικός υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών, αλλά απ' ό,τι φαίνεται στην πράξη "κλείνει" το μάτι στους ιδιώτες. Για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρύβει και ο ίδιος και ο υφυπουργός ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν φυσικό επακόλουθο της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αντικατάστασης της σταθερής δουλειάς με ελαστικές και πρόσκαιρες σχέσεις εργασίας, κρύβουν, δηλαδή, ότι αποτελούν συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουν τη δημιουργία και λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ και τη συνεργασία με αυτές.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας έχει ξεκάθαρη άποψη ότι όλες οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν και για όλους όσοι τις έχουν ανάγκη. Για αυτό: Ζητάμε την κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαιτούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων - Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ