Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εταιρείες κάνουν λόγο για αυξημένες ποσότητες αερίου

Οι ισραηλινές εταιρείες Delek Group και Avner Oil & Gas Exploration ανακοίνωσαν χτες ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση. Οι δύο εταιρείες είναι συνιδιοκτήτριες του συγκεκριμένου «οικοπέδου», μαζί με την αμερικανική «Noble Energy».

Με χτεσινή τους ανακοίνωση στο ισραηλινό Χρηματιστήριο, οι δυο εταιρείες επανέλαβαν στους μετόχους τους πως παραμένει ως στόχος η ένταξη του οικοπέδου «Αφροδίτη» στα ευρύτερα σχέδια για το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν», επισημαίνοντας όλο νόημα ότι η αγορά της Κύπρου είναι «μικρή» και κατ' επέκταση κύριος αγοραστής των κυπριακών υδρογονανθράκων θα είναι η διεθνής αγορά.

Είναι καθαρό ότι οι παραπάνω ανακοινώσεις θα δώσουν νέα ώθηση στους ανταγωνισμούς, αλλά και στα «κομπρεμί» που ήδη εντείνονται μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για την εκμετάλλευση του πλούτου του κυπριακού λαού.

Τα αποτελέσματα αυτά έγιναν γνωστά λίγες μέρες πριν φτάσει (την επόμενη Τρίτη) στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, κι ενώ μεγαλώνει η πίεση για αποδοχή μιας ταυτόχρονης συζήτησης «λύσης» στο Κυπριακό και «αξιοποίησης» του αερίου, την οποία - τουλάχιστον προς το παρόν - η Λευκωσία απορρίπτει.

Την ίδια ώρα, σε χτεσινές δηλώσεις του από τη Ρώμη, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαντά με διπλωματικά μέσα στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ιταλικής «Eni» και των υπόλοιπων πετρελαϊκών ομίλων θα συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό ενεργειακό μονοπώλιο «Eni» κατέχει το 80% σε κοινοπραξία που έχει συστήσει με τη Νοτιοκορεάτικη Kogas και έχει ξεκινήσει από τις 14/9 έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου στα οικόπεδα 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχές δηλαδή που η Τουρκία έστειλε το ωκεανογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνοδεία πολεμικών σκαφών.

Αμερικανικά «πήγαινε - έλα»

Στο μεταξύ, την όξυνση των αντιθέσεων βεβαιώνουν και τα διαρκή «πήγαινε - έλα» Αμερικανών παραγόντων στην Κύπρο. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στο νησί ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» (think tank) «Atlantic Council», Ντ. Γουίλσον, στο φόντο και του ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώνει 19-22/11 στην Κωνσταντινούπολη η εν λόγω «δεξαμενή σκέψης».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντ. Γουίλσον ανέφερε ότι η χρονική συγκυρία προσφέρεται για εμβάθυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον - Λευκωσίας και ότι «τα όσα συμβαίνουν εδώ καθιστούν την Κύπρο ενδιαφέρουσα». Μεταξύ άλλων τόνισε πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει «ηγετικό παράγοντα σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορεί να προσδεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ευρωατλαντική κοινότητα, εννοώντας το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία, όπου θα συζητήσει και το Κυπριακό, κάλεσε τις δυο πλευρές στο νησί «να επιστρέψουν στις συνομιλίες» και «να αποφεύγουν τις εντάσεις». Παράλληλα, τόνισε ότι βασική θέση των ΗΠΑ είναι και το «να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται θα αποφύγουν βήματα τα οποία είναι προκλητικά».

  • Ο Ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Πουρμοχαμάντι, ξεκινά σήμερα επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Αναμένεται να υπογράψει με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Νικολάου, συμφωνίες για την έκδοση φυγοδίκων και τη μεταφορά καταδίκων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τον Κύπριο ΥΠΕΞ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ