Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ

Από την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ και Αφγανιστάν για την παραμονή Αμερικανών στρατιωτών ως «εκπαιδευτών»
Από την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ και Αφγανιστάν για την παραμονή Αμερικανών στρατιωτών ως «εκπαιδευτών»
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί πραγματοποίησε, χτες, στο Αφγανιστάν ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Νορβηγός Τζενς Στόλτενμπεργκ.

Ενόψει της επικείμενης (στις 31/12) αποχώρησης της Δύναμης Διεθνούς Αρωγής (ISAF) του ΝΑΤΟ, που από το 2011 σηματοδότησε την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε βάρος του αφγανικού λαού, ο επικεφαλής της βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας παινεύτηκε ότι «κάναμε τα έθνη μας ασφαλέστερα καταδιώκοντας τους διεθνείς τρομοκράτες που χρησιμοποίησαν το Αφγανιστάν ως ασφαλή παράδεισο για να εξαπολύουν φρικιαστικές επιθέσεις. Κάναμε το Αφγανιστάν ισχυρότερο». Επιπλέον, τόνισε ότι «τον επόμενο χρόνο θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο. Το μέλλον του Αφγανιστάν θα είναι σε αφγανικά χέρια. Αλλά η στήριξή μας θα εξακολουθήσει».

Από τη μεριά του, ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασραφ Γάνι, υπογράμμισε ότι η «επένδυση» του ΝΑΤΟ στις ισχυρές αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας των 350.000 ανδρών στέφθηκε με επιτυχία. «Μετά την 31η Δεκέμβρη 2014 μόνο οι αφγανικές δυνάμεις θα είναι υπεύθυνες για τη χρήση όπλων στη χώρα, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι τερματίζουμε τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ, αντίθετα σημαίνει την έναρξη μιας νέας διαδικασίας», σημείωσε.

Από τις αρχές του 2015, θα παραμείνουν στη χώρα περίπου 12.500 άνδρες, κυρίως Αμερικανοί, με στόχο τη συμβολή στην «εκπαίδευση» του αφγανικού στρατού κ.τ.λ.

Τόσο οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ - Γάνι (περί νέου κεφαλαίου στη «συνεργασία» των δύο πλευρών) όσο και μια σειρά από επισκέψεις ηγετών το τελευταίο διάστημα (π.χ. Βρετανός πρωθυπουργός, Τούρκος Πρόεδρος) επιβεβαιώνουν πως το «ενδιαφέρον» των ιμπεριαλιστών για το Αφγανιστάν σίγουρα δε μειώνεται. Το αντίθετο.

Επιπλέον, το ίδιο αποτύπωσε και πρόσφατη διακρατική υπουργική συνάντηση που έγινε στο Πεκίνο (με τη συμμετοχή και του ίδιου του Γάνι) για την «ασφάλεια» και την «ανάπτυξη» του Αφγανιστάν και γενικά της Κεντρικής Ασίας. Σε αυτήν πήραν μέρος και μια σειρά από χώρες που επιδιώκουν αναβάθμιση του ρόλου τους στη συγκεκριμένη περιφέρεια (και όχι μόνο), όπως η Ρωσία και το Ιράν. Η Κίνα ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα διαθέσει στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα 327 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ