Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της επεξεργασίας απορριμμάτων

Tην ακύρωση του υπάρχοντος σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού Αχαΐας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, στην προχτεσινή του συνεδρίαση. Παράλληλα, αποφασίστηκε η σταδιακή απεμπλοκή από τον κορεσμένο ΧΥΤΑ Ξερόλακκα, μέχρι την οριστική λύση, η οποία σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του Δήμου προβλέπει τη δημιουργία νέου κυττάρου επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα και τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Πάτρα.

Βασικό κριτήριο του νέου σχεδιασμού, όπως παρουσιάστηκε από τη διοίκηση, είναι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης που θα επιβαρύνει τα λαϊκά εισοδήματα και το περιβάλλον. Ο νέος σχεδιασμός απαιτεί κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους που δε θα υπερβαίνουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα διατίθεντο για συμμετοχή του κράτους στο έργο που σχεδιαζόταν μέσω ΣΔΙΤ. Επίσης, όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρ. Σκορδάς, «ο νέος σχεδιασμός είναι σύγχρονος και έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά κατά το ότι δε θα επιβαρυνθούν οι δημότες μας με τα τεράστιου ύψους πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη και θα αυξήσει κατά εκατοντάδες εργαζόμενους την απασχόληση. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι θα θέσει σε κίνηση χιλιάδες μαθητές, δημότες κ.λπ., θα βελτιωθεί η συνειδητοποίηση της ανάγκης για προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος».

Συμπλήρωσε ότι «η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα κατά βάση τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό. Είναι γνωστό ότι η γενική κατεύθυνση που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και Περιφέρειες και Δήμους υπηρετεί την ιδιωτικοποίηση του τομέα, ιδιαίτερα μέσω κατασκευής και λειτουργίας με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, «Εργοστασίων» επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών με μεγάλα κέρδη για το κεφάλαιο, που θα φορτωθούν στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μέσω των ανταποδοτικών τελών».

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο νέος σχεδιασμός που αποφασίστηκε δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή, μονάδα αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (κομποστοποίηση), χρήση και από την Πάτρα του ΧΥΤΑ Φλόκα, με ουσιαστική βελτίωση των όρων λειτουργίας του, σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) κ.λπ. Οπως επισημάνθηκε, δεν είναι άμεσα δυνατό το εδώ και τώρα κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ξερόλακκα, επειδή δεν έχουν μέχρι τώρα προηγηθεί οι διαδικασίες προμήθειας μέσων για τη μεταφορά αλλού των σκουπιδιών. Η Νέα Δημοτική Αρχή διεκδικεί από την κυβέρνηση κονδύλια ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το κόστος μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων, παρά τον ισχυρισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι δε διαθέτει.

Μέχρι δε την οριστική λύση του προβλήματος, προτείνεται η δημιουργία των αναγκαίων έργων στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκα και η μείωση άμεσα του όγκου των απορριμμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασε η δημοτική αρχή, απαιτείται να χρηματοδοτηθεί καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, να συστηματοποιηθεί η συλλογή του χαρτιού συσκευασίας και να αναθεωρηθεί πλήρως το σύστημα ανακύκλωσης και να καταγγελθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις για το κέντρο Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) και την εταιρεία ΕΕΤΑΑ ΑΕ.

Παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ο Χρ. Σκορδάς, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι απουσίαζε στο δήμο ειδικά στελεχωμένη υπηρεσία ή κάποιο έστω «επιτελείο» που να μεριμνά για το γενικότερο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης έργων και δράσεων, «πράγμα που ήδη συγκροτήσαμε, αλλά βρίσκεται στα πρώτα - πρώτα βήματα», όπως είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ