Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολλά τα σχέδια για την «ανάπτυξή» του

Εγινε στο Πεκίνο η 4η Υπουργική Συνάντηση της «Διαδικασίας της Ισταμπούλ»

Μία από τις «οικογενειακές φωτογραφίες» της Συνάντησης
Μία από τις «οικογενειακές φωτογραφίες» της Συνάντησης
ΠΕΚΙΝΟ.-

«Παρών» στις «κόντρες» για την εκμετάλλευση του τεράστιου φυσικού (και όχι μόνο) πλούτου του Αφγανιστάν δηλώνουν μια σειρά μονοπώλια, όπως αποτύπωσε και η 4η Υπουργική Συνάντηση της «Διαδικασίας της Ισταμπούλ» που έγινε χτες στο Πεκίνο. Η συγκεκριμένη ετήσια διακρατική συνάντηση συγκεντρώνει τη συμμετοχή δεκάδων χωρών της Κεντρικής Ασίας αλλά όχι μόνο (πχ. μέρος πήραν οι ΗΠΑ) και ξεκίνησε το 2011 καταγράφοντας το «αναβαθμισμένο» ενδιαφέρον των επενδυτών για την «ειρήνη» και την «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν.

«Ανοίγοντας» τις εργασίες της Συνάντησης, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν, να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές του υποθέσεις και να στηρίξει τις προσπάθειες του Αφγανιστάν να πραγματοποιήσει ασφάλεια και σταθερότητα». Βέβαια, το κάλεσμα για «μη ανάμειξη» στα «εσωτερικά» του Αφγανιστάν αφορά την ανησυχία πλευρών που εκτιμούν ότι η δική τους θέση κινδυνεύει από τη δράση ανταγωνιστικών συμφερόντων. Πάνω σ' αυτή τη βάση «νοιάζονται» για το Αφγανιστάν και μια σειρά κινεζικά κεφάλαια που ήδη δρουν στη χώρα, παρακολουθώντας ασφαλώς το «ενδιαφέρον» πχ. Αμερικανικών εταιρειών για μια σειρά κλάδους. Αντίστοιχο ενδιαφέρον προβάλλουν και μια σειρά άλλες χώρες όπως οι Ρωσία, Ιράν, Ινδία, Τουρκία που πήραν μέρος και στη συγκεκριμένη Συνάντηση.

Από τη μεριά του, ο Αφγανός πρόεδρος Ασραφ Γάνι τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ειρήνη είναι η πρώτιστη προτεραιότητά μας» καλώντας όλους τους διεθνείς «εταίρους» να στηρίξουν μια ειρηνευτική διαδικασία «που θα οδηγούν οι ίδιοι οι Αφγανοί και θα ανήκει σε αυτούς». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε ομάδες να συνεχίσουν να τρέφουν αυταπάτες ότι θα χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως πεδίο μάχης ή «μαξιλάρι» ενάντια στο διεθνές σύστημα». Ακόμα, κατονόμασε για πρώτη φορά τους Ταλιμπάν καλώντας τους να πάρουν μέρος στον αφγανικό διάλογο.

Ο Κετσιανγκ παρουσίασε μια πρόταση πέντε σημείων για τη «λύση» του «αφγανικού προβλήματος», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιτάχυνση της οικονομικής ανοικοδόμησης, την ενίσχυση της εξωτερικής βοήθειας, την προώθηση τη συμφιλίωσης των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων.

Επιπλέον, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες») ότι η συνάντηση συμφώνησε στην έναρξη 64 προγραμμάτων σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι υποδομές, η αντιμετώπιση καταστροφών και η εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ