Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αριστουργήματα και θρύλοι του τουρκικού σινεμά

Με αφορμή τα 100 χρόνια της τουρκικής κινηματογραφίας πραγματοποιείται στην Αθήνα, στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στον Κεραμεικό (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136), έως τις 29 Οκτώβρη, «Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου». Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας», εκτός των βραβευμένων ταινιών του νέου τουρκικού κινηματογράφου, θα προβληθούν και κλασικές παραγωγές που έχουν αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ. Στο χώρο της Ταινιοθήκης, το κοινό θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να συναντήσει ηθοποιούς και συντελεστές των ταινιών που θα προβληθούν, αλλά και να επισκεφθεί την έκθεση αφίσας, με θέμα «Τα 100 χρόνια του Τουρκικού Κινηματογράφου». Εκτίθενται δε, 40 αφίσες, από τις ωραιότερες και χαρακτηριστικότερες δημιουργίες του τουρκικού κινηματογράφου, άλλως του «Γεσίλτσαμ», όπως αποκαλείται στην Τουρκία.

Η Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου φιλοξενεί συνολικά 14 ταινίες από τις πιο «κλασικές» του τουρκικού σινεμά, που έτυχαν διακρίσεων σε φεστιβάλ διεθνούς κύρους. Ετσι, θα δούμε καινούριες ταινίες όπως το «Με Τα Μάτια της Ψυχής», «Εγώ δεν Είμαι Εγώ», «Μούχλα», «Κλίματα αγάπης», «Οι Ανθρωποι Του Παππού μου», «Γιόζγκατ Μπλουζ», «Κύκλος», «Το Ονειρο της Πεταλούδας», «Η Εξορία», καθώς και ταινίες ορόσημα του κλασικού τουρκικού κινηματογράφου όπως: «Η Νύφη», «Ξενοδοχείο Ανάγουρτ», «Το Κορίτσι με την Κόκκινη Μαντήλα» και «Ο Δρόμος».

Την αυλαία της «Εβδομάδας» σήκωσε το φιλμ «Εγώ Δεν Είμαι Εγώ». Μια ελληνοτουρκική συμπαραγωγή που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας λάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας και καλύτερου σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης. Η δεύτερη βραβευμένη ταινία, η προβολή της οποίας θα πλαισιωθεί από την παρουσία της πρωταγωνίστριας Ναζάν Κεσάλ, είναι ο «Κόσμος». Τις αποσκευές του για την Αθήνα ετοιμάζει και ο γνωστός ηθοποιός Μαχίρ Γκιουνσιράι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ