Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια γροθιά στην απεργία οι εργαζόμενοι της «Forthnet»

Εξω από τα γραφεία της επιχείρησης στον Ταύρο
Εξω από τα γραφεία της επιχείρησης στον Ταύρο
Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και στην απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι της «Forthnet - Netmed» έδωσαν χτες με επιτυχία τη μάχη της 24ωρης απεργίας. Από νωρίς συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ταύρου περιφρουρώντας την κινητοποίησή τους, νεκρώνοντας το κτίριο και τις τηλεφωνικές γραμμές. Διεκδικούν: Να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις. Να μπει τέρμα στο καθεστώς των επινοικιαζόμενων και να γίνουν οι εργαζόμενοι αυτοί αορίστου χρόνου. Να σταματήσουν οι απολύσεις και η εντατικοποίηση. Στο πλευρό τους βρέθηκε το κλαδικό σωματείο (ΣΕΤΗΠ), τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Wind» και «Vodafone». Η απεργιακή συγκέντρωση αποφάσισε να ζητήσει άμεσα από την εργοδοσία να πάρει μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για επιχειρησιακή σύμβαση.

Το κλαδικό και το επιχειρησιακό συνδικάτο κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας την προσπάθεια της επιχείρησης να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μεταφέροντας τους λιγοστούς εργαζόμενους που επιβιβάστηκαν το πρωί στο εταιρικό λεωφορείο στο κτίριο της «ICAP», που είναι μια από τις επιχειρήσεις που «νοικιάζουν» εργαζόμενους στη «Forthnet». Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειες της εργοδοσίας την παραμονή της απεργίας να «μοιράσει» στους εργαζόμενους άδειες ή υποχρεωτικά ρεπό. Προσπάθειά που δεν είναι τυχαία. Οσοι έφταναν στην πύλη της επιχείρησης έβρισκαν εκεί τους συναδέλφους τους, άνοιγαν συζήτηση μαζί τους για τα αιτήματα της απεργίας, έπαιρναν τη θέση τους δίπλα τους, έδιναν κουράγιο και δύναμη ο ένας στον άλλο. Και αυτό είναι που η επιχείρηση θέλει να αποτρέψει.

«Η μανία της εργοδοσίας της "Forthnet" να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, να "μοιράσει" ρεπό την ημέρα της απεργίας και άλλα πολλά είναι η πιο περίτρανη απόδειξη πόσο φοβούνται οι εργοδότες την οργανωμένη αντίσταση και αντίδρασή μας», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ. Χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και τονίζει: «Δε θέλουν να νιώσουμε τη δύναμή μας! Γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν συναδέλφους να απεργήσουν, να γίνουν μέλη στο συνδικάτο». Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίζουν τον αγώνα τους, συμμετέχοντας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη αλλά και στην παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αγία Παρασκευή για την ανάκληση της απόλυσης του Γ. Βασιλάκη, γραμματέα του ΣΕΤΗΠ.

Σωματείο όλων των εργαζομένων

Το επιχειρησιακό σωματείο έχει γίνει στην πράξη σωματείο όλων των εργαζόμενων στην επιχείρηση, όπως απέδειξε η συμμετοχή των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση. Το παράδειγμά του είναι σημαντικό, με δεδομένο ότι η τάση είναι αυτές οι εργασιακές σχέσεις να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό στον κλάδο. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό «ενοικιαζόμενους», αφού είναι «φτηνότεροι». Στη «Forthnet», για παράδειγμα, δουλεύουν 5ωρο και αμείβονται με 320 ευρώ. «Πρέπει να δουλεύεις βραδινές βάρδιες -στα τμήματα που υπάρχουν τέτοιες- και Κυριακές για να πάρεις ένα μισθό γύρω στα 500 ευρώ», εξηγούν. Προσθέτουν ακόμα πως οι εταιρείες τους κάνουν «μπαλάκι» και τους παραπέμπουν η μια στην άλλη για κάθε τους αίτημα, ακόμα και για τα πιο απλά όπως για μια άδεια.

Οσο για τις συνθήκες δουλειάς, όλοι οι εργαζόμενοι «βράζουν στο ίδιο καζάνι»: Πίεση και εντατικοποίηση, «αξιολόγηση» και «δείκτες», επιπλήξεις και παρατηρήσεις είναι για αυτούς καθημερινά φαινόμενα. Ακόμα και για να κάνουν το διάλειμμά τους μπορεί να περιμένουν για περισσότερο από μια ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν και παραιτούνται. Οι απολύσεις και η ανακύκλωση του προσωπικού είναι διαρκείς. «Ερχεσαι κάθε μέρα για δουλειά και δεν ξέρεις τους συναδέλφους που κάθονται γύρω σου», σημειώνει μια από τις εργαζόμενες που μετρά αρκετά χρόνια στην εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ