Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μνημονίων διαρκείας

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου στη συζήτηση της έκθεσης για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Η «αύξηση της ανταγωνιστικότητας» και ο «εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας» μεταξύ των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων που συζητιούνται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου»

Eurokinissi

Η «αύξηση της ανταγωνιστικότητας» και ο «εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας» μεταξύ των αντιλαϊκών προτεραιοτήτων που συζητιούνται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου»
Ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), υπό τον νεοεκλεγμένο πρόεδρό της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και ο προγραμματισμός της για τα επόμενα χρόνια, με βάση τις νόρμες που έχουν ήδη τεθεί για επιτάχυνση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, στη χτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου έγινε ο απολογισμός της απερχόμενης Κομισιόν και του προέδρου της, Ζ. Μ. Μπαρόζο, οι οποίοι απέσπασαν θετικές κριτικές για την εφαρμογή πληθώρας αντεργατικών αποφάσεων στη διάρκεια της θητείας τους.

Εξάλλου, χτες, σε άλλη συζήτηση, σχετικά με το διαβόητο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (μηχανισμός που εντάσσεται στα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας και την «ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία» που επιβάλλεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ), ευρωβουλευτές των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι «οι συστάσεις προς τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εφαρμόζονται καλύτερα», επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης για την ενίσχυση της θέσης και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Υποστηρίχτηκε μεταξύ άλλων ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσουν ανάπτυξη και να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και της αγοράς εργασίας».

Μάλιστα, ο Benedetto Della Vedova, Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών, μέλος της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία πολυδιαφημίζεται ότι «στυλώνει τα πόδια» στο μείγμα διαχείρισης του Βερολίνου, ζήτησε «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας» με βάση τις ανάγκες, βεβαίως, του μεγάλου κεφαλαίου.

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» απαιτεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων διαρκείας, που επιβάλλουν αστικές κυβερνήσεις και ΕΕ σε όλα τα κράτη - μέλη της, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στην ΕΕ. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην τοποθέτησή του στη σχετική συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα κόμματα του κεφαλαίου και της αστικής διαχείρισης, είτε επαγγέλλονται «δημοσιονομική χαλάρωση», είτε προκρίνουν τη «δημοσιονομική αυστηρότητα», είναι φορείς της αντιλαϊκής επίθεσης, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναφέροντας στην παρέμβασή του τα εξής:

«Η έκθεση για το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" στηρίζει τα αντιλαϊκά μέτρα μείωσης του λαϊκού εισοδήματος, κατάργησης εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ζητάει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας. Τη χρηματοδότηση των τραπεζών, γενικά των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι λαοί πληρώνουν ακριβά την καπιταλιστική κρίση και η αναιμική ανάκαμψη, αν και όποτε εκδηλωθεί, θα σημαδευτεί από τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Τα ψίχουλα της ακραίας φτώχειας, με το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", με προγράμματα "μισή δουλειά - μισή ζωή" δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες των λαών, αποσκοπούν στη μείωση της απαιτητικότητας των παραγωγών του πλούτου.

Τα κόμματα που παρουσιάζουν τη δημοσιονομική χαλάρωση ως φιλολαϊκή συνταγή κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, είναι τα ίδια φορείς της αντιλαϊκής επίθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των απολυμένων της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ στην Ελλάδα, που βρίσκονται σήμερα εδώ στο Κοινοβούλιο και απεργούν πάνω από 1 χρόνο γιατί η πολυεθνική έκλεισε τα εργοστάσια εκεί, αφού βρήκε αλλού φθηνότερα μεροκάματα αξιοποιώντας την ευρωενωσιακή πολιτική.

Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης της λαϊκής πάλης για την αποκατάσταση των απωλειών, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την κατάργηση της εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ