Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές

Ελιγμός από την Αγκυρα μετά την κάλυψη των ΗΠΑ στο αστικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας, το οποίο η κυβέρνηση Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατικό»...

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κομπανί, στον απόηχο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών τριβών
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κομπανί, στον απόηχο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών τριβών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές ΗΠΑ - Τουρκίας εντείνονται περαιτέρω έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να διαχωρίσει τη στάση της έναντι του αστικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) των Κούρδων στο Κομπανί της βόρειας Συρίας, που θεωρείται από την Αγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση, επειδή σχετίζεται με το ΡΚΚ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, σημείωσε χτες τα ξημερώματα πως «για τον αμερικανικό νόμο, το PYD δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» και πως «σε αντίθεση με την Αγκυρα, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως το συγκεκριμένο κόμμα διατηρεί σαφείς διαφορές με το ΡΚΚ» των Κούρδων της Τουρκίας, που θεωρείται (σε ΗΠΑ και Τουρκία) «τρομοκρατική» οργάνωση. Η Χαρφ εξήρε τον αγώνα των «γενναίων», όπως είπε, Κούρδων μαχητών από τις «Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας» (YPG) και από τη γυναικεία ένοπλη πτέρυγα «YPJ». Η ίδια σημείωσε: «Ξεκαθαρίσαμε στην Τουρκία πως πιστεύουμε ότι είναι απίστευτα σημαντική η υποστήριξη ομάδων όπως το PYD, αυτοί οι Κούρδοι μαχητές και ο μικρός αριθμός μη Κούρδων πολεμιστών, που ωθούν προς τα πίσω το "Ισλαμικό Κράτος"».

Η σιωπή της Αγκυρας απέναντι στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν χαρακτηριστική, καθώς λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχαν αρχικά αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκρατική οργάνωση». Στη συνέχεια, όμως, υπαναχώρησαν ανακοινώνοντας ότι θα επιτρέψουν την ενίσχυση των θέσεών τους στο Κομπανί επιτρέποντας από το τουρκικό έδαφος τη διέλευση Κούρδων μαχητών του Ιράκ (Πεσμεργκά). Πιθανώς για να μην απομονωθούν από τον ιμπεριαλιστικό «συνασπισμό» προθύμων της κυβέρνησης Ομπάμα κατά των τζιχαντιστών και να συνεχίσουν τα παζάρια τους προς όφελος της τουρκικής αστικής τάξης. Μάλιστα, αυτή η αλλαγή στη στάση χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ με σχετική ικανοποίηση, αν και συνεχίζεται η δυσφορία τους από τα ατέρμονα τουρκικά παζάρια, ανάμεσα στα άλλα, και σχετικά με τη χρήση της βάσης στο Ιντσιρλίκ...

Βρετανικά κατασκοπευτικά «πολύ σύντομα» στη Συρία

Χτες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα» θα πετούν βρετανικά τηλεκατευθυνόμενα κατασκοπευτικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Συρίας με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»).

Ο Φάλον δήλωσε ότι τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη «Reaper» και αεροσκάφη επιτήρησης «Rivet Joint» θα πετούν πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο δήθεν των «προσπαθειών να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια από την τρομοκρατική απειλή η οποία πηγάζει από εκεί».

Ωστόσο, σε γραπτή τοποθέτησή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκαθάρισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για επιδρομές με χρήση των οπλικών τους συστημάτων», εξηγώντας ότι γι' αυτό θα απαιτηθεί «περαιτέρω εξουσιοδότηση» - μέσω μιας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Ιρανός Πρόεδρος: «Στο πλευρό του Ιράκ μέχρι το τέλος»

Την αμέριστη συμπαράσταση του Ιράν στον αγώνα του Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ» εξέφρασε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, υποδεχόμενος χτες στην Τεχεράνη τον Ιρακινό νέο πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Ο Ιρανός ηγέτης σημείωσε ότι η χώρα του «θα παραμείνει στο πλευρό του Ιράκ μέχρι την τελευταία μέρα» συνεχίζοντας την παροχή στρατιωτικών εκπαιδευτών και όπλων στις ιρακινές αρχές. Επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας πως έχουν αποτύχει να υποστηρίξουν επαρκώς το Ιράκ στις προσπάθειες αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Αργότερα χτες βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι δεν είναι λύση μία στρατιωτική απάντηση στην απειλή των τζιχαντιστών του «ΙΚ», υποστηρίζοντας ότι αυτό ενδέχεται «να συμβάλει στη ριζοσπαστικοποίηση περισσότερων σουνιτικών ομάδων και να πυροδοτήσει περισσότερη βία». Εντούτοις, έσπευσε να εξισώσει τους τρομοκράτες του «ΙΚ» με τη συριακή κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «εξακολουθεί να επιτίθεται βίαια και αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές». Κάλεσε έτσι το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τουρκική επέμβαση περιπλέκει τις κόντρες(2016-08-30 00:00:00.0)
Τουρκική χερσαία επέμβαση(2016-08-25 00:00:00.0)
Επιμένει στις μεθοδεύσεις της με σημαία τον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα(2016-03-20 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου(2016-02-20 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια για την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας(2015-09-25 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις(2014-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ