Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Το σκηνικό της πόλωσης θέλει δύο για να στηθεί

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» ήταν χτες ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου κι έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

  • Για την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ: «Το σκηνικό της πόλωσης θέλει δύο, με έναν δε στήνεται. Και το λέμε αυτό γιατί παρακολουθούμε, πηγαίνοντας στη διαδικασία των πιθανών εκλογών του Φλεβάρη - Μάρτη, να ξαναστήνεται το γνωστό σκηνικό από τα παλιά στη νέα του εκδοχή. Και φυσικά αυτό στήνεται στη βάση και κοινών στρατηγικών επιλογών. Συζητάμε για το "εγγυημένο μοίρασμα της φτώχειας", έτσι εμείς το βαφτίζουμε, είναι και εύστοχο το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη». Γιατί εγγυημένο; Γιατί αυτήν τη στιγμή χαράζουν μια γραμμή ακραίας φτώχειας, η οποία λέει πρακτικά ότι μόνιμα θα υπάρχει ένα κομμάτι του λαού μας το οποίο θα ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τώρα συζητάμε ότι με 400 ευρώ μπορεί να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια; Ζει αυτός που τα φτιάχνει αυτά με τόσα χρήματα; Βεβαίως υπάρχει η λογική "τι να κάνουμε" κλπ., εμείς δε διαφωνούμε, αλλά ταυτόχρονα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στη Βουλή και λέμε: Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας, θέλει ο άλλος να είναι άνεργος; Εχουμε μακροχρόνια ανεργία; Εχουμε ηλικίες οι οποίες δεν μπορούν να δουλέψουν; Να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη που κόπηκε και που "ξεχάστηκε" να συμπεριληφθεί στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα
  • Για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών: «Επειδή γίνεται μια συζήτηση για τους κουμπαράδες που ανοίγουν και για το αν υπάρχουν και ποιοι στους γάμους, να θυμίσουμε ότι ανοιχτές σχέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους έχει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Τους συναντά ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντούν επιχειρηματίες τα υπουργεία, συναντά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματίες στο ΣΕΒ, στο αμερικανικό επιμελητήριο κ.α. Η συζήτηση ότι γίνεται και εξαγορά για να εκφραστούν προφανώς συμφέροντα τα οποία είτε θέλουν εκλογές είτε δε θέλουν έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μας, με το να καλύψει ότι αυτή η πολιτική που υλοποιείται σήμερα κάποιους συμφέρει, για κάποιους δουλεύει. Οταν λένε συναίνεση και να μη γίνουν εκλογές, όπως λέει η κυβέρνηση, ή συναίνεση θα υπάρχει όταν έχουμε φρέσκια λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτούμε, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, στο έδαφος να δώσουμε ένα εγγυημένο μοιρασμένο εισόδημα σ' αυτούς που πεινάνε και να κόβουμε και κάποιους και αυτό θα το πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί που ζουν στην ανέχεια, στην πίεση. Οι ίδιοι που πλήρωσαν το ματωμένο πλεόνασμα και τα κοινωνικά επιδόματα, γιατί βλέπουμε, π.χ., ότι ο φόρος αλληλεγγύης συνεχίζει να υπάρχει παρά το ότι ήταν πρόσκαιρος, ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να υπάρχει, η βαριά φορολογία στο ΦΠΑ συνεχίζει να υπάρχει. Αρα υπάρχει ένας μηχανισμός που λέει "ξεχάστε την επιστροφή στα παλιά, ξεχάστε αυτά που χάσατε, δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω". Δηλαδή να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα, να μάθουμε να μοιράζουμε τη φτώχεια και, εν πάση περιπτώσει, "το χρέος πρέπει να πληρωθεί και να διαπραγματευτούμε, η ΕΕ είναι μονόδρομος και δε γίνεται να βγούμε και αυτή είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει". Εμείς σ' αυτό το πνεύμα, σ' αυτό το κλίμα θέλουμε να πάμε κόντρα, θέλουμε να πείσουμε το λαό μας ότι μπορεί να ζήσει καλύτερες μέρες, αλλάζοντας δρόμο σ' αυτήν την πορεία που ακολουθούμε».
  • Για τη συζήτηση για το χρέος: «Οταν θεωρείς εφικτό ότι πρέπει να πληρώνεις δισ. κάθε χρόνο για το χρέος και το αναγνωρίζεις και το θεωρείς νόμιμο, τότε θα λες "ζήσε με 400 ευρώ" στην τετραμελή οικογένεια. Και επειδή συζητάμε για το να βρει δουλειά αυτός ο κόσμος, μην ξεχνάτε ότι 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ζει με 300 ευρώ. Αρα λοιπόν αυτή η κατάσταση εκεί οδηγεί και τα μεγάλα λόγια είναι ωραία, αλλά όταν πας στη Βουλή και δεν καταργείς και δε σκίζεις τους μνημονιακούς νόμους - που στα λόγια τους σκίζεις - και δεν επαναφέρεις τη 13η και 14ησύνταξη, νομιμοποιείς τα χαράτσια και λες 70 δόσεις και όχι 100 ή 30 ή 50, τότε πραγματικά βρίσκεσαι σε μια λογική "θα το διαχειριστούμε και δε θα αλλάξει τίποτα". Αυτά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ