Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Μάχες και παζάρι διαρκείας

Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στο Παρίσι

Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενάντια στη συριακή κυβέρνηση, που οι ιμπεριαλιστές εμφανίζουν ως «καλούς ισλαμιστές»
Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού ενάντια στη συριακή κυβέρνηση, που οι ιμπεριαλιστές εμφανίζουν ως «καλούς ισλαμιστές»
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Περιπλέκεται, μέρα τη μέρα, η σύνθετη κρίση στην τουρκο-συριακή μεθόριο, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Κομπανί της βόρειας Συρίας χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της επέμβασης από τη μεριά περιφερειακών και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, φάνηκε να ασκεί «έντονες πιέσεις» στην Τουρκία για άνοιγμα των συνόρων της προκειμένου να περάσει βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας. Ο ίδιος κάλεσε ταυτόχρονα όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες «να προσφέρουν σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών». Δεν παρέλειψε, εντούτοις, να εκμεταλλευτεί την πολιορκία του Κομπανί από τους τζιχαντιστές, για να προωθήσει τα σχέδια ενίσχυσης της λεγόμενης «συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτήν αναγνωρίζει η κυβέρνησή του σαν «τη μόνη νόμιμη εκπρόσωπο για τη Συρία».

Από το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσαν πως θα εντείνουν τη συνεργασία τους αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»). Ο Αμερικανός υπουργός, αναφερόμενος στην Τουρκία, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες» όσον αφορά τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Σε ό,τι δε αφορά την Ουκρανία, υπήρξε διαφωνία ως προς την εξέλιξη των ανατολικών περιοχών.

Συνάντηση στρατηγών στην Ουάσιγκτον

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση Ομπάμα στην Ουάσιγκτον υποδεχόταν αργά το βράδυ, τους επιτελάρχες των Ενόπλων Δυνάμεων τουλάχιστον 20 χωρών που συμμετέχουν στη λεγόμενη «συμμαχία» κατά του «ΙΚ», προσπαθώντας να συγκεκριμενοποιήσει τις δεσμεύσεις καθεμιάς, με γνώμονα βεβαίως τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι Γερμανίας, Σαουδικής Αραβίας, Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ισπανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιράκ, Ιταλίας, Ιορδανίας, Κουβέιτ, Λιβάνου, Νέας Ζηλανδίας, Ολλανδίας, Κατάρ, Βρετανίας και Τουρκίας«θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους». Στις συνομιλίες θα προεδρεύσουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) στρατηγός Λόιντ Οστιν.

Μεταξύ των 20 και πλέον ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων είναι και ο υπαρχηγός του τουρκικού στρατού, Ερντάλ Οζτούρκ. Με αντάλλαγμα τη βάση του Ιντσιρλίκ, ο Τούρκος εκπρόσωπος αναμένεται να ζητήσεις «συγκεκριμένες επιχειρήσεις», με στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και τη δημιουργία χερσαίας και εναέριας «ζώνης ασφαλείας» επί του συριακού εδάφους, παρά τις αντιρρήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα.

Δεν αποκλείεται, πάντως, επί τάπητος να τεθούν και επικρίσεις ή και αμφισβητήσεις πάνω στην έως τώρα στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του συνασπισμού, λόγω της «αναποτελεσματικότητας» των έως τώρα αεροπορικών επιδρομών όχι μόνον στο Κομπανί της Συρίας, αλλά και στη δυτική επαρχία Ανμπαρ του Ιράκ. Ταυτόχρονα, το «κουβάρι» μπλέκει περισσότερο, καθώς και το Ιράν δεν θα αποδεχτεί χερσαία επέμβαση στη Συρία. Επίσης, χτες, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ πως το Ιράν είναι «μέρος του προβλήματος στη Μέση Ανατολή» και ότι διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη.

«Συμβολική» η βοήθεια μεταξύ Κούρδων

Ανώτερος αξιωματούχος των Κούρδων του Ιράκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια στις συριακές κουρδικές δυνάμεις στο Κομπανί. Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από αξιωματούχο των Κούρδων της Συρίας, αν και υποβάθμισε αυτή τη βοήθεια, λέγοντας πως ήταν συμβολική και πως δεν έχει φθάσει ακόμη γιατί η Τουρκία δεν έχει ανοίξει διαμετακομιστικό διάδρομο. Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα Ιμπραχίμ Κχαλίλ κοντά στην επαρχία Ντοχούκ (στα σύνορα με την Τουρκία) και ότι έχουν υποδεχτεί από την περασμένη Παρασκευή πάνω από 5.400 Σύρους Κούρδους πρόσφυγες. Ο αριθμός αναμένεται να φθάσει και τις 15.000 έως το τέλος της βδομάδας.

Επιπλέον, ο ηγέτης του αστικού κουρδικού συριακού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» (PYD) Σάλεχ Μούσλιμ Μοχάμεντ μετέβη χτες στο ιρακινό Κουρδιστάν και ξεκίνησε επαφές με Κούρδους αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ