Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Με επίκεντρο τις σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Στα παζάρια και το ελληνικό κρατικό χρέος

Εν μέσω της ενδοαστικής διαπάλης σχετικά με τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής, ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνεται αύριο η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο φόντο της βρίσκονται οι αυξημένες αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα η κατάσταση στη Ευρωζώνη, όπου ήδη εκδηλώνονται σημάδια «κόπωσης» των όποιων ρυθμών της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Στη φετινή Σύνοδο θα συζητηθούν και θέματα που επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ουκρανική κρίση και οι επιπτώσεις από τον ιό «Εμπολα».

Από την ελληνική πλευρά, στη σύνοδο μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, με κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ενώ στο πλαίσιο της συνόδου θα τεθεί και το ζήτημα της «διευθέτησης» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γιούρογκρουπ, η αντιλαϊκή ατζέντα του οποίου περιλαμβάνει την «αξιολόγηση» του προγράμματος στην Ελλάδα, τις οικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη και τις εξελίξεις σχετικά με την τραπεζική ένωση.

Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την «επόμενη μέρα»

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την «επόμενη μέρα», για το ρόλο και τη μορφή της τρόικα από το 2015, εκδηλώνονται έντονες κόντρες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, δηλώνει το «παρών» στις εξελίξεις, διεκδικώντας ρόλο και άποψη στις αντεργατικές ανατροπές και τις αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στους κόλπους της ΕΕ. Η επικεφαλής του, Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της μία μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου, έδωσε έμφαση στην «αναγκαιότητα της προληπτικής στήριξης για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε «απόλυτη πεποίθηση» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Επισήμανε ότι ο τερματισμός της βοήθειας δε σημαίνει «ένα διαζύγιο» με τους πιστωτές της χώρας και ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν «κατάλληλο ρόλο» της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας.

Στο ζήτημα, από άλλη πλευρά, επανήλθε χτες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν: «Τα καλά νέα», δήλωσε, «είναι πως η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των σπρεντς». Πρόκειται για τη μεγέθυνση της διαφοράς ανάμεσα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων με αυτά της Γερμανίας και άλλων χωρών, εξέλιξη που βάζει προσκόμματα στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την «έξοδο στις αγορές».

Ο Π. Τόμσεν επανέλαβε, γα μια ακόμη φορά, ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για ακύρωση της δανειακής στήριξης», συμπληρώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση» και συζητούνται «οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από μνημόνια, δανειακές συμβάσεις και την όποια μορφή της τρόικα.

Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και παρέχουν σημαντική στήριξη στην καταναλωτική ζήτηση», ανέφερε προς επιβεβαίωση των παραπάνω, από το βήμα της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για συνδυασμένη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και επενδυτικών πολιτικών. «Οσες χώρες εφάρμοσαν τις μεταρρυθμίσεις επέστρεψαν άμεσα στην ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ξορκίζοντας τους φόβους για την επανεμφάνιση ρυθμών πτώσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι τα 18 κράτη - μέλη πρέπει να δράσουν από κοινού, προκειμένου «να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα και να παράξουν νέες θέσεις εργασίας». Σε ό,τι αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ότι «το μόνο που κάνουν είναι να κερδίζουν χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ