Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας

ΣΑΝΑΑ.--

Εκρυθμη και ρευστή κατάσταση διαμορφώνουν εκ νέου στην Υεμένη οι χτεσινές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Σαναά και στο επίνειο της πόλης Μουκάλα της επαρχίας Χανταρμούτ, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 70 στρατιωτών και Σιιτών πολιτών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση και το σοβαρό τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων.

Οι δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών ωρών. Η πρώτη έγινε στον κεντρικό δρόμο Ταχρίρ της πρωτεύουσας Σαναά, στη διάρκεια διαδήλωσης πάνω από 4.000 Σιιτών διαδηλωτών «Χούτι» που διαμαρτύρονταν για το διορισμό του Αχμεντ Αουάντ μπεν Μουμπάρακ στη θέση του πρωθυπουργού. Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης, αποδοκιμάζοντας παράλληλα και τη στάση του Προέδρου της χώρας, Απμντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Η ισχυρότατη έκρηξη προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 47 διαδηλωτών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων (πάνω από 80 άλλων), ανάμεσά τους και έξι μικρά παιδιών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μουμπάρακ, που τελικά αναγκάστηκε χτες να υποβάλει την παραίτησή του, θεωρήθηκε «κόκκινο πανί» για τους αντικυβερνητικούς Σιίτες «Χούτι», επειδή θεώρησαν πως επιλέχθηκε από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, οι πρέσβεις των οποίων είχαν συναντήσει την Τρίτη τον Πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι πείθοντάς τον, προφανώς, για τη συγκεκριμένη επιλογή. Ηγετικά στελέχη των Σιιτών «Χούτι» (ή «Χούθι») εκτίμησαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή παραβιάζει τη συμφωνία της 21ης Σεπτέμβρη, με την οποία σταμάτησαν την εξέγερσή τους στην πρωτεύουσα Σαναά, με αντάλλαγμα μία κυβέρνηση «ουδέτερων» τεχνοκρατών και μεταρρυθμίσεις...

Λίγες ώρες μετά, άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας συνέβη σε φυλάκιο του στρατού στο λιμάνι της πόλης Μουκάλα της επαρχίας Χανταρμούτ που θεωρείται προπύργιο της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου», προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 15. Αν και καμία οργάνωση δεν έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, αναλυτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων εκτιμούν πως είναι μέλη της «Αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ