Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Επικαλούνται τη σαπίλα που δημιούργησαν για να κάνουν απολύσεις

Συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις νέες απολύσεις στο Δημόσιο

Ολοκληρώθηκε χτες, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου οι διατάξεις, ανάμεσα σε άλλα, δρομολογούν νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ, με πρόσχημα τη διαφάνεια και τάχα της «εξυπηρέτησης του πολίτη», θέτει πληροφορίες και δεδομένα του Δημοσίου στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ η ΧΑ δήλωσε επιφύλαξη.

Τα όσα προωθεί το νομοσχέδιο σηματοδοτούνται από τον τίτλο του ακόμα, που είναι: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α' 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά τα δεδομένα του Δημοσίου, προβλέπεται «η καθιέρωση της αρχής της ελεύθερης διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, σε ηλεκτρονική μορφή και μορφή πλήρως προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη και από τους επιχειρηματίες». Εκτιμά, μάλιστα, η εισηγητική έκθεση ότι από τις «πολιτικές ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου θα υπάρξουν για την ΕΕ οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δισ. ευρώ και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε εφτά διαφορετικούς τομείς (εκπαίδευση, μεταφορές για τα αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρική Ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη)».

Οσον αφορά τα όσα προωθούνται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αυτά περιέχονται στα άρθρα 28 και 29. Προβλέπεται ο επανέλεγχος «της γνησιότητας» των πιστοποιητικών τους σε βάθος 20ετίας, χαρακτηρίζοντας «πλαστές» τις βεβαιώσεις υπηρεσιών που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους που μέχρι τη μονιμοποίησή τους δούλευαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στους ΟΤΑ και στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι αυτοί αν είναι εν ενεργεία απολύονται, δε θα πάρουν σύνταξη και αν είναι σε σύνταξη θα τους την κόψουν! Ακόμα θα πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που πήραν!

Προβλέπεται ακόμα στο άρθρο 22 ότι δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός διαθεσιμοτήτων, καθώς ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία υπάλληλος επανέρχεται στην υπηρεσία του λόγω εξαίρεσης από το καθεστώς διαθεσιμότητας (...) ή λύεται η υπαλληλική του σχέση λόγω παραίτησης ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας, τη θέση του στο καθεστώς διαθεσιμότητας καταλαμβάνει ο επόμενος υπάλληλος στους βαθμολογικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανά κατηγορία και κλάδο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, καταγγέλλοντας συνολικά το νομοσχέδιο και ειδικά τα άρθρα 28 και 29 για το αίσχος που προετοιμάζουν σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα της «κάθαρσης» ανέφερε: «Η διαφθορά, ο εκμαυλισμός της συνείδησης των λαϊκών στρωμάτων, η ρουσφετολογία, η ομηρία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτοί οι μηχανισμοί υπηρέτησαν και υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όλη τη σάπια λειτουργία του. Τα κόμματα που κυβέρνησαν εναλλακτικά τα 40 χρόνια και συγκυβερνούν, πρωτοστάτησαν στη δημιουργία αυτής της σάπιας κατάστασης. Σήμερα παρουσιάζονται ως οι δυνάμεις της κάθαρσης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας. Οι υποδείξεις για το πώς θα ξεπεράσουν τα εμπόδια οι ωφελούμενοι, γίνονταν απ' τα πολιτικά γραφεία, απ' τους οργανισμούς ή τα υπουργεία». Ετσι, σημείωσε, «αξιοποιώντας τον εφιάλτη της ανεργίας έβαλαν στο χέρι χιλιάδες νέους ανθρώπους». «Σήμερα», πρόσθεσε, «έρχεστε με άλλη "προβιά" και κάνετε χιλιάδες απολύσεις, γιατί υποχρεώνεστε απ' τις εξελίξεις, την καπιταλιστική κρίση και τις ανάγκες του κεφαλαίου για έναν άλλο ισχυρό δημόσιο τομέα, που θα υπηρετεί με αποτελεσματικότητα το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας». Γι' αυτό, όπως σημείωσε, παραδίδουν και τα δεδομένα του δημοσίου στους επιχειρηματίες.

Εκανε σαφές ότι «το ΚΚΕ λέει ότι αυτός ο δημόσιος τομέας δεν έχει καμία σχέση, δεν υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του και, βέβαια, η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της θα φέρει ριζικές ανατροπές, όχι μόνο με τους θεσμούς της Λαϊκής Εξουσίας αλλά και στους τομείς που πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού».

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ψήφισε κατά στο νομοσχέδιο, χαρακτήρισε θετική την ελεύθερη διάθεση και χρήση των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ