Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Μαχαίρι» σε κοινωνικές δαπάνες, δημόσιους υπαλλήλους και μισθούς

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ολάντ πλασάρει τα αντιλαϊκά μέτρα σαν δήθεν «αντίσταση» στις επιταγές της Γερμανίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την καπιταλιστική κρίση πληρώνουν και στην περίπτωση της Γαλλίας οι εργαζόμενοι, καθώς η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που πλασάρεται ως δήθεν «πολέμιος της λιτότητας», με τον προϋπολογισμό του 2015 που κατέθεσε χτες «βάζει μαχαίρι» στα οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα, στους προϋπολογισμούς δήμων και κοινοτήτων και στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, και βέβαια τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων μένουν άθικτα.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό θεωρούνται οι μεγαλύτερες που έχει επιχειρήσει η κυβέρνηση Ολάντ από την ανάληψη της εξουσίας το Μάη του 2012, αν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ισχυρίστηκε πως «δεν είναι μέτρα λιτότητας» γιατί, όπως είπε, θα συνοδευτούν από φορομειώσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν, λόγω των οικονομικών συνθηκών, όπως η πολύ ασθενής ανάπτυξη και ο πολύ ασθενής πληθωρισμός».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Ολάντ πλασάρει τις αντιλαϊκές περικοπές ύψους 21 δισ. ευρώ για το 2015 σαν «ανώδυνες», επειδή τάχα δε συμμορφώνονται με τις παλιότερες υποσχέσεις τής για συμμάζεμα των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού στο 3% που καθυστερεί από το 2013. Βάσει του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% το 2015, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017.

Μάλιστα, το γαλλικό σχέδιο για «επιβράδυνση» ή «χαλάρωση» των μέτρων λιτότητας θεωρήθηκε χτες «πρόκληση» στη γερμανική συνταγή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, όπως επίσης και η τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι σχεδιάζει «χαλάρωση» των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Η Γερμανία, εν τούτοις, εξακολουθεί να απαιτεί ως «θεραπεία» για την κρίση περισσότερες και πιο σκληρές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη απορρύθμιση (διάλυση...) των εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά. Αν και η κυβέρνηση Μέρκελ αποφεύγει ανοιχτά τη δημόσια ρήξη με την κυβέρνηση Ολάντ, η Ενωση Γερμανών εξαγωγέων (BGA) έδωσε το στίγμα της αντίδρασης του Βερολίνου κατηγορώντας τη Γαλλία πως θέτει «σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία». Μάλιστα, σε ομιλία του προέδρου της ΒGA Αντον Μπέρνερ, σε συνέδριο στο Βερολίνο, σημειώθηκαν τα εξής: «Η γαλλική ελίτ εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα... Αν η χώρα δε σκεφτεί έναν τρόπο για να βγει από την καθοδική πορεία, το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη κινδυνεύουν».

Οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 9,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,2 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες υπηρεσιών Υγείας και 700.000.000 ευρώ οικογενειακά επιδόματα. Επιπλέον, σχεδιάζονται απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων για το 2015 και δραστικός «περιορισμός» στις μισθολογικές αυξήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Από την άλλη, η κυβέρνηση Ολάντ υπόσχεται μείωση της φορολογίας συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για περίπου 6.000.000 οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ