Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματικό παζάρι και ανησυχία για την Ενέργεια

ΚΙΕΒΟ.--

Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία στο εσωτερικό τμημάτων της αστικής τάξης και ως διαπάλη ανάμεσα στις ΕΕ, ΗΠΑ και την καπιταλιστική Ρωσία συνεχίζεται με διπλωματικές κινήσεις, αλλά και παζάρι για το κομβικό ζήτημα της Ενέργειας. Από τη ρωσική προεδρία ανακοινώθηκε χτες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένσκο συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνάντησής τους, είτε των δύο είτε μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ χαρακτήρισε τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «περίεργα», ειδικά στην αναφορά ότι «στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, περιλαμβάνεται και η ρωσική ανάμειξη στην ουκρανική κρίση».

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε άγνοια για ενδεχόμενη συνάντηση αλλά δεν την απέκλεισε. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε: «Τίποτα δεν αποκλείει το να συμβεί ξανά, αν (αυτό) βοηθάει πραγματικά στη βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία και συμβάλλει στη σταθεροποίηση επί του πεδίου».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τις δήθεν συναντήσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», ανώτερων Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων για να ορίσουν την «ουδέτερη ζώνη» στην ανατολική Ουκρανία, με βάση τη συμφωνία στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 19 Σεπτέμβρη, που συμπλήρωσε την προηγούμενη στις 5 Σεπτέμβρη. Στις διαπραγματεύσεις είχαν συμμετάσχει εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κιέβου, των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στη συνάντηση, στις 5 Σεπτέμβρη συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός και στις 19 του μήνα συγκεκριμένα μέτρα διατήρησης της εκεχειρίας με δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τις πολιτοφυλακές. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά μιλάει όχι για διμερείς επαφές Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού όπως σημειώνει, «όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός συζητιούνται ανάμεσα στην ουκρανική πλευρά και εκπροσώπους των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ο ρόλος της Ρωσίας, ως μέλος της Ομάδας Επαφής, είναι να παράσχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια για τη διαδικασία αυτή από κοινού με τον ΟΑΣΕ».

«G7» και ΕΕ απειλούν με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιαπωνία) και η ΕΕ απείλησαν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σε μια ανακοίνωσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η G7 χαιρετίζει το πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός και τη χορήγηση «ειδικού καθεστώτος» στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις, σημειώνεται, δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να αρθούν εάν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση, παραμένουμε έτοιμοι να αυξήσουμε το κόστος για τη Ρωσία».

Παράλληλα, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες προέβλεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσική Ομοσπονδία στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών - μελών της, για να αποτιμηθεί η πρόοδος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.

«Αγκάθι» το ζήτημα της Ενέργειας ενόψει χειμώνα

Τριμερείς συναντήσεις για το κομβικό ζήτημα της Ενέργειας ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα ήταν προγραμματισμένες να γίνουν χτες στο Βερολίνο, με συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, του Ουκρανού ομολόγου Γιούρι Προντάν και του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Οτινγκέρ. Θέμα - αγκάθι είναι το ζήτημα της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου που προβάλλει η Ουκρανία και της αποπληρωμής των ήδη παραδομένων ποσοτήτων που απαιτεί η Ρωσία αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόσφατα τόνισε ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει μόνο σε μια προσωρινή τιμή των 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για την περίοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής «Gazprom» και της ουκρανικής «Naftogaz» και θα συνεχίσει τη συνεργασία σχετικά με το θέμα μόνο μετά την καταβολή του χρέους.

Φυσικά, το ζήτημα δημιουργεί δυσκολία και στην προμήθεια με Ενέργεια της ΕΕ δεδομένου ότι πάνω από το 30% διέρχεται από το δίκτυο αγωγών. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερα το ότι χτες ο διαχειριστής των ουγγρικών αγωγών φυσικού αερίου FGSZ διέκοψε την παροχή αερίου προς την Ουκρανία, ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο αέριο για το εσωτερικό της χώρας. Η Ουκρανία λαμβάνει ποσότητες φυσικού αερίου από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, από τη στιγμή που η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου.

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Κιέβου και οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες σχεδιάζουν να αρχίσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την «προμήθεια» Ενέργειας.

«Οι συζητήσεις αυτές θα καταπιαστούν με το ζήτημα της προμήθειας (ενέργειας), περιλαμβανομένων του άνθρακα και της ηλεκτροδότησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας το Ντονέτσκ», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε θα αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες. Πάντως, ο άνθρακας που αφθονεί στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ήταν έως τώρα απαραίτητος για όλη την Ουκρανία και για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ