Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προστίθενται νέα στοιχεία στην αντιπαράθεση

Ρωσόφωνος σε σημείο ελέγχου στο Ντονέτσκ
Ρωσόφωνος σε σημείο ελέγχου στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ενώ η εκεχειρία στη Νοτιοανατολική Ουκρανία συνεχίζει να τηρείται με μικροεπεισόδια, ο ενδοϊμπεριλαιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ και την καπιταλιστική Ρωσία, για την Ουκρανία, καλά κρατεί.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα ευρύ σχέδιο «κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα του να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση «σε χρονικό διάστημα έξι ετών».

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε τους δυτικούς να μην άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας, μέχρι η Ουκρανία «να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρων των εδαφών της» και κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ρωσίας, η οποία είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα μέλος ανασφάλειας μάλλον, παρά ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Επίθεση στη Ρωσία είχε εξαπολύσει την Τετάρτη, κατά την ομιλία του, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για την ανάμειξή της στα εσωτερικά της Ουκρανίας, λες και η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι «αθώες περιστερές». Ο Ομπάμα, δε, κυνικά μίλησε για «αγώνα ελευθερίας και δημοκρατίας», όταν η αντιδραστική κυβέρνηση που βοήθησαν να συγκροτηθεί στηρίζεται από εθνικιστές και φασίστες, υμνητές των ναζί.

Απάντηση από την πλευρά του έδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που απέρριψε ενώπιον των Ρώσων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου. «Οι κυρώσεις είναι υπόθεση των ΗΠΑ. Ομως, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι με κανέναν τρόπο δική τους υπόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκλογές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα, οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ απάντησαν ουσιαστικά χτες στην πρόταση περί «ειδικού καθεστώτος» που είχε προτείνει η κυβέρνηση του Κιέβου. Ανακοίνωσαν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης από την Ουκρανία προκηρύσσοντας τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 2 Νοέμβρη.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Κιέβου είχε προτείνει τοπικές εκλογές στις δύο περιοχές στις 7 Δεκέμβρη, ενώ προετοιμάζεται υποτίθεται για βουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτώβρη. Με αυτή την εξέλιξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σπάσει η εύθραυστη εκεχειρία και να υπάρχει νέα στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αλλωστε, τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στην Πολωνία συνεχίζονται ενώ χτες ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δηλώνεται σε όλους τους τόνους ότι ενισχύεται ο στρατός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ