Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης για τις μετεγγραφές

Εν αναμονή της Υπουργικής Απόφασης για τις μετεγγραφές φοιτητών, το υπουργείο Παιδείας αναζητά τρόπους να ανακόψει μεγάλο κύμα μετεγγραφών από τα περιφερειακά στα κεντρικά ιδρύματα. Από το ζήτημα των μετεγγραφών, που αντιμετωπίζει τώρα το υπουργείο ως πρόβλημα, αναδεικνύεται πρώτα και κύρια η αδυναμία της οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της σε άλλη πόλη. Η συντήρηση δύο σπιτιών αποτελούσε ανέκαθεν πρόβλημα, αφού οι φοιτητικές εστίες είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ η καπιταλιστική κρίση, η φοροληστεία, η επίθεση στο εισόδημα πλέον το απαγορεύουν για πολλούς.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας χτες στο «Μega» είπε ότι η Υπουργική Απόφαση θα ρυθμίζει λεπτομέρειες για το θέμα, όπως το πότε θα γίνουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι, υπενθυμίζεται, θα πρέπει να έχουν εισαχθεί φέτος. Αναφορικά με την προθεσμία των αιτήσεων πρόσθεσε: «Θα την ορίσουμε αυτή την περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα είναι πέντε ημερών».

«Θα πούμε στην Υπουργική Απόφαση αυτή ότι δεν μπορείς να πας όπου θες, ότι ο σκοπός του νομοθέτη ήταν η προστασία της φτώχειας των κοινωνικά μη δυναμένων, των αδυνάτων που λέμε. Και οι οικονομικά μη δυνάμενοι πια είναι και στα μεσαία στρώματα. Τα λέμε κάθε μέρα στις συζητήσεις μας. Ομως, άλλο αυτό και άλλο έχω δικαίωμα να πάω όπου θέλω, επειδή έτσι θέλω, γιατί έτσι θέλω να ζήσω, γιατί έτσι μου ήρθε στο μυαλό. Εδώ κυρίως στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έρθουν αυτοί με την άριστη επίδοση», σημείωσε μεταξύ άλλων, θυμίζοντας ότι η βαθμολογία των υποψηφίων θα αποτελέσει κριτήριο για την προτεραιότητα στη μετεγγραφή και την κατάταξη των αιτούντων που πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια. Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον υπουργό, βασίζονται σε ερμηνεία του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, από τις δηλώσεις που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι νεοεισαχθέντες στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μαζί με τις εγγραφές τους, προέκυψαν περιπτώσεις Τμημάτων στην περιφέρεια όπου το 24% των πρωτοετών ζητά μετεγγραφή προς αντίστοιχο Τμήμα κεντρικού ιδρύματος. Τέτοια ποσοστά χαρακτηρίζονται «βατά» από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ωστόσο κάνει λόγο και για περιπτώσεις που φτάνουν το 80% των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ