Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερχεται νέο «μαχαίρι» σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας

«Οδηγός» είναι η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ

Νέο «μαχαίρι» στα επιδόματα, τις συντάξεις και τις φορολογικές απαλλαγές των αναπήρων ετοιμάζει η κυβέρνηση, με οδηγό την έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με θέμα τη «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας».

Η συγκεκριμένη έκθεση διαπίστωνε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολικός αριθμός δικαιούχων επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας και έθετε ορισμένες κατευθύνσεις για τον περιορισμό τους, όπως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ικανότητα προς εργασία, αναπηρικές συντάξεις στα 500 ευρώ κατά μέσο όρο και μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ για επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας, από το 1% που είναι σήμερα, στο μισό περίπου.

Εδώ και ένα χρόνο, κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμΕΑ είτε καθησύχαζαν είτε δεν έκαναν λόγο γι' αυτές τις κατευθύνσεις. Σε χτεσινά δημοσιεύματα, όμως, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων εμφανίζονται να έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Εργασίας μέτρα που συνθέτουν ένα σύγχρονο «Καιάδα» για τους αναπήρους.

Σύμφωνα με αυτά, προτείνεται να επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις χορήγησης όλων των αναπηρικών επιδομάτων που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, ώστε να συνδεθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επίσης, ζητάνε να υπάρξει «εξορθολογισμός» των ποσοστών αναπηρίας για διάφορες παθήσεις, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων.

Κι αυτό, τη στιγμή που ήδη τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας παίζουν το ρόλο των «σφαγείων» των ποσοστών αναπηρίας, προκειμένου να κόβονται συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα δικαιώματα.

Με στόχο να υπάρξει εξίσωση προς τα κάτω, εισηγούνται επίσης να καθοριστούν ενιαία κριτήρια και προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχών αναπηρίας από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες Πρόνοιας. Για παράδειγμα, σήμερα τα ποσοστά αναπηρίας που απαιτούνται για να πάρει κάποιος αναπηρική σύνταξη διαφέρουν από Ταμείο σε Ταμείο.

Την ίδια κατεύθυνση, της αυστηροποίησης και των στυγνών περικοπών, εξυπηρετούν και οι προτάσεις για καθιέρωση «αντικειμενικών» κριτηρίων για τη διάρκεια χορήγησης και επανελέγχου των ιατρικών γνωματεύσεων αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας. Τέλος, προβλέπεται επανεξέταση από μηδενική βάση και με εισοδηματικά κριτήρια όλων των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για όσους κρίνονται ανάπηροι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ