Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Εκρηξη συμμετοχής

Εικόνες σαν αυτή επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο στα Ιλίσια
Εικόνες σαν αυτή επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο στα Ιλίσια
17, 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη 1998 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια

Η νεολαία πια γνωρίζει, αγαπάει και περιμένει το Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Στον κεντρικό του χώρο δεσπόζουν τα ταμπλό για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ και τα 30 χρόνια της ΚΝΕ. Ενας μεγάλος χώρος αφιερώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση μπροστά στις επικείμενες εκλογές και αυτό είναι και το θέμα μιας από τις τρεις κεντρικές συζητήσεις που γίνονται, ενώ οι άλλες δυο αφορούν την ΟΝΕ και τον πολιτισμό. Για πρώτη φορά μετά την ανασυγκρότηση ξαναμπαίνει κινηματογράφος στο Φεστιβάλ, όπου προβάλλονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινίες για παιδιά. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή ξένων Οργανώσεων Νεολαίας (φτάνουν τις 40!) στη Διεθνούπολη, καθώς εκείνες τις μέρες γίνεται στην Αθήνα και η σύνοδος του Γραφείου της ΠΟΔΝ.

Το πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο σε συμμετοχές Ελλήνων καλλιτεχνών, που εκφράζουν τη συγκίνησή τους για τη συμμετοχή στη μεγάλη γιορτή. Παράλληλα, εμφανίζονται και τα «Κόκκινα Πνευστά», μια ορχήστρα από τη Δανία αποτελούμενη από 27 γυναίκες και άντρες εργάτες, οικοδόμους, πυροσβέστες, εκπαιδευτικούς κτλ.

Από τη δεύτερη μέρα κιόλας, ο κόσμος είναι τόσο πολύς και πυκνός που σου κάνει κόπο να διασχίσεις έστω και λίγα μέτρα στο γήπεδο της Κεντρικής Εξέδρας την ώρα των συναυλιών. Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ στο χαιρετιστήριό του κάνει λόγο για «έκρηξη συμμετοχής της νεολαίας και του λαού» στο 24ο Φεστιβάλ, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο της τελευταίας δεκαετίας.

16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη 1999 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι πύλες του γίνεται ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας και το Φεστιβάλ μετατρέπεται σε ένα βήμα αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους της Αθήνας, γίνεται σχετική συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση και τα έσοδά του παραδίδονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για τον έλεγχο και την αποκατάσταση των σχολείων που έχουν πάθει ζημιές.

Γίνεται ακόμα ένα διεθνές σεμινάριο με τις ξένες Οργανώσεις που συμμετέχουν για τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και οργανώνεται αντίστοιχη συζήτηση μέσα στο τετραήμερο των εκδηλώσεων, ενώ, επίσης, συζητήσεις γίνονται για τους νέους στρατευμένους, τις νέες εργασιακές σχέσεις, την κάλυψη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία από τα ΜΜΕ, την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και συζήτηση με θέμα «Γνώση - Απόγνωση. Ενας χρόνος μετά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η διέξοδος», καθώς το 25ο Φεστιβάλ έρχεται μετά τις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις που προκάλεσε η μεταρρύθμιση Αρσένη και στις οποίες η ΚΝΕ είχε πρωταγωνιστήσει.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ αποτέλεσε ένα πλατύ αντάμωμα καλλιτεχνών (πάνω από 40 καλλιτέχνες), συγκεντρώνοντας ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η ελληνική σκηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ