Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΕΕ - Ρωσίας

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα νέες κυρώσεις, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Μπορεί η εύθραυστη εκεχειρία να τηρείται στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ωστόσο όλο και περισσότερο δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτή χρησιμοποιείται για την ανασύνταξη των αντιμαχόμενων δυνάμεων, της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, η σύγκρουση των οποίων εκφράζει και το διχασμό της αστικής τάξης για την επιλογή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, με τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μία και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη.

Εκφραση της σύγκρουσης είναι και η χτεσινή απόφαση της ΕΕ να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από σήμερα καθώς και οι κατηγορίες του ΝΑΤΟ ότι στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να βρίσκονται 1.000 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Μετά από έντονο παζάρι ανάμεσα στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ, που δείχνει και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις αστικές τάξεις ανάλογα με το βαθμό διασύνδεσης των μονοπωλίων κάθε χώρας με αυτά της Ρωσίας, υπήρξε συμφωνία για την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, που θα θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η «Rosnef», η «Transneft» και η «Gazpromneft». Επίσης, εξετάζεται να επιβληθούν περιορισμοί (με πάγωμα λογαριασμών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις προς την ΕΕ) σε αξιωματούχους από τη Ρωσία και σε ρωσόφωνους ηγέτες των πολιτοφυλακών. Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έσπευσε να σημειώσει: «Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα κάνουν μια συνεκτική αξιολόγηση της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Υπό το φως της αξιολόγησης αυτής και εάν η κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέπει, η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ) προσκαλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την τροποποίηση, την αναστολή ή την άρση των κυρώσεων εν μέρει ή στο σύνολό τους».

Αντικυρώσεις ετοιμάζει η Ρωσία

Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκάλεσε «μη φιλική» ενέργεια την επιβολή κυρώσεων και επιβεβαίωσε επίσημα πως θα υπάρξουν αντίποινα. Είπε συγκεκριμένα: «Η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη προς τη ζημία που θα προκαλέσουν οι κυρώσεις αυτές στην οικονομία μας». Επίσης, κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυρώσεων διότι είναι «αντιπαραγωγικές». Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν σε ανταπόδοση είναι η θέσπιση ορίου στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την ΕΕ καθώς και να απαγορευθούν οι εισαγωγές ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και «ελαφρών βιομηχανικών αγαθών», ανέφερε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου επί οικονομικών θεμάτων.

Επίσης, χτες, ο Πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις πολεμικής ετοιμότητας και στρατιωτικών ασκήσεων των δυνάμεων του ρωσικού στρατού στα εδάφη της Απω Ανατολής. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις θα διεξάγονται συστηματικά για να διασφαλισθεί η πολεμική ετοιμότητα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξέλιξη που σχετίζεται με την έντονη κινητικότητα και των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Με στρατιωτικό νόμο απειλεί ο Τουρτσίνοφ

Χτες επίσης η κυβέρνηση του Κιέβου παραδέχτηκε ότι οι πολιτοφύλακες έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έως και την Αζοφική Θάλασσα και βρίσκονται κοντά στη Μαριούπολη. Προχτές ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, είχε πει ότι δεν θα αλλάξει η εδαφική κυριαρχία της χώρας του, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και εκ των ηγετών του νέου αστικού κόμματος «Λαϊκό Μέτωπο» Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, σε πιο έντονο ύφος είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κατεχόμενες περιοχές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν το Ντονμπάς (επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) δεν εκκαθαριστεί με ειρηνικό τρόπο, δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική για να εκκαθαρίσουμε τους εισβολείς παρά μόνο κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι αν δεν σταματήσει η ρωσική επέμβαση, θα δούμε τα αποτελέσματα των κυρώσεων της Δύσης που θα οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ