Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Χαράζει ρότα για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Πιο καθαρή έκανε χτες ο Φώτης Κουβέλης την επιθυμία της ΔΗΜΑΡ να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δήλωσε ότι «η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της αριστεράς και των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Στο στόχο αυτό υπέταξε τον αμφίπλευρο διάλογο που συντηρεί η ΔΗΜΑΡ τόσο με την Κουμουνδούρου όσο και με τη Χαριλάου Τρικούπη. «Θέλουμε μια ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά (...) για να είμαστε αποφασιστικό μέγεθος για την αλλαγή με σταθερότητα», ανέφερε σκιαγραφώντας το ρόλο που διεκδικεί για το κόμμα του.

Ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δεχτεί καμία πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό θα κριθεί στην ώρα του και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων και συναρτάται με τις ασκούμενες πολιτικές.

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση από το κόμμα της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλα είναι τα κίνητρα της απόφασής της. «Τους καλέσαμε να έρθουν στο συνέδριο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης των πολιτικών διαφωνιών στα δημοκρατικά κόμματα», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά τη βουλευτική έδρα του Σπ. Λυκούδη, αρκέστηκε να σχολιάσει: «Θεωρώ ότι μέτρο των ενεργειών μας είναι πάντοτε οι αξίες μας. Τίποτε άλλο επ' αυτού. Ο καθένας κρίνεται από τις αξίες που έχει κι εκφράζει».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την πρόταση για αλλαγή μείγματος διαχείρισης ώστε να στηριχτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. «Είναι ένα αίτημα πανευρωπαϊκό, δίκαιο και ρεαλιστικό. Λύσεις όπως τα ευρωομόλογα, η αύξηση των πανευρωπαϊκών δημόσιων δαπανών, η προσφορά χρήματος, είναι μερικές πρόσφορες επιλογές (...) το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται εξαιτίας της λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τροφοδοτεί την ύφεση και λειτουργεί ανασχετικά για το ξεπέρασμα της κρίσης».

Ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε την αναδιάρθρωση του χρέους, δίχως μονομερείς ενέργειες, ενώ προέτρεψε στο «να συγκροτηθούν ευρύτερες συμπαρατάξεις σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, «πρέπει να υπηρετεί μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».

Στο μεταξύ ξανά επικριτικός προς την ηγεσία του κόμματος εμφανίστηκε ο βουλευτής Γ. Πανούσης. Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», δήλωσε ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα «δύο χρόνια δε μας ρώτησε κανένας τίποτα, δεν ήρθε κανένας να μας συντονίσει».

Σε ό,τι αφορά τη μειοψηφία, αν και χαρακτήρισε «αιτιολογημένη» την απόφαση για αποχώρηση, πρόσθεσε «τώρα κατά πόσο έχει εγγυήσεις ο κ. Λυκούδης ότι μπορεί αυτό το ΠΑΣΟΚ να σοβαρευτεί και να μπει σε μια λογική - όχι να τους καταβροχθίσει ο Ευ. Βενιζέλος όλους - ισότιμης διαμόρφωσης ενός άλλου φορέα... Το ζήτημα δεν είναι να κάνεις έναν τρίτο πόλο. Το ζήτημα είναι πού τον πας αυτόν τον πόλο. Δηλαδή, κάνεις τρίτο πόλο για να συγκυβερνήσεις με τη Νέα Δημοκρατία ή για να κάνεις την κυβερνώσα αριστερά;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ