Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέοι ισραηλινοί εποικισμοί και τεράστιες οι ανάγκες στη Γάζα

Χαρακτηριστικό 15ώροφο κτίριο κατοικιών και καταστημάτων στην πόλη της Γάζα που σωριάστηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Associated Press

Χαρακτηριστικό 15ώροφο κτίριο κατοικιών και καταστημάτων στην πόλη της Γάζα που σωριάστηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ- ΓΑΖΑ.--

Οι προκλήσεις του Ισραήλ δεν έχουν τέλος σχετικά με την κλοπή παλαιστινιακής γης στη Δυτική Οχθη, με την επέκταση της εποικιστικής δραστηριότητας. Το αρμόδιο υπουργείο για την γη δήλωσε χτες ότι θα δημοσιεύονταν οι προσφορές για 283 νέες κατοικίες στον οικισμό Ελκάνα στα βορειοδυτικά της Δυτικής Οχθης. Η νέα αυτή ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την πρόσφατη απόφαση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μεγάλου τμήματος γης σε κατεχόμενα ανάμεσα στις πόλεις της Βηθλεέμ και της Χεβρώνα, που αφορά 988 στρέμματα γης (δηλαδή 400 εκτάρια και όχι 4.000 όπως είχε αρχικά θεωρηθεί). Αυτές οι κινήσεις, και ενώ υποτίθεται αναμένεται έναρξη διαλόγου μετά την εκεχειρία στη Γάζα, έχουν προκαλέσει και τη δυσφορία συμμάχων του Ισραήλ, όπως η ΕΕ και ΗΠΑ, φυσικά όχι γιατί αλλάζει η στήριξή τους στην ισραηλινή κατοχή αλλά γιατί θεωρούν ότι τακτικά και στη δεδομένη στιγμή δημιουργεί προβλήματα στην προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Χαμάς, με δηλώσεις του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία πρόταση, είτε του Ισραήλ είτε και διεθνούς δύναμης, για να προχωρήσει στον αφοπλισμό της. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο υπάρχει κατοχή, θα υπάρχει και παλαιστινιακή αντίσταση και πάλη και οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα να απαντούν στην επίθεση των δυνάμεων κατοχής». Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ενότητα όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, να υπάρξει άμεση παροχή βοήθειας για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ συμφώνησε με την πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής «να παραπεμφθεί το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». «Η δολοφονία των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων μας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Στην ίδια τη μαρτυρική Γάζα, όπως εκτιμά το λεγόμενο Παλαιστινιακό Οικονομικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση, υπηρεσία που υπάγεται στην Παλαιστινιακή Αρχή, σε εκτενή έκθεσή του, υπολογίζεται ότι οι ζημιές μόνο στο δίκτυο ύδρευσης φτάνουν τα 34,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνολικά η αποκατάσταση όλων των υλικών ζημιών θα στοιχίσει τουλάχιστον 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Υδρευσης της Γάζας, Ρίμπι Αλ Σέιχ, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα του νερού, δήλωσε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια μονάδα αφαλάτωσης και επεξεργασίας πόσιμου νερού που μπορεί να στοιχίσει 800 εκατομμύρια δολάρια, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν, όπως ισχυρίστηκε, η ΕΕ, η Ισλαμική Τράπεζα και η Παγκόσμια Τράπεζα. Μια πιθανή λεγόμενη «Σύνοδος δωρητών» προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα, με πιθανές χώρες φιλοξενίας της Συνόδου την Αίγυπτο ή τη Νορβηγία.

Το ίδιο συμβούλιο που διαχειρίζεται τα προγράμματα ανοικοδόμησης από τις δωρεές υπολογίζει ότι η διαδικασία της ανοικοδόμησης θα διαρκέσει 5 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι από τον επόμενο μήνα το Ισραήλ θα άρει ολοκληρωτικά τον αποκλεισμό. Ο υπουργός Εργασίας, Αμπού Σάαλα, με έμφαση δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πρόταση του Ισραήλ να μπορούν να περνάνε μόνο 100 φορτηγά την ημέρα στη Γάζα, γιατί αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ανοικοδόμηση μπορεί να διαρκέσει από 15 έως 20 χρόνια».

Η έκθεση, επίσης, μιλάει για δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας στην ανοικοδόμηση, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία λιμανιού και αεροδρομίου (κάτι φυσικά που δε θέλει ούτε να ακούσει το Ισραήλ). Από τη φονική επιδρομή, εκτός από τους πάνω από 2.150 νεκρούς (το 1/3 παιδιά) και τους χιλιάδες τραυματίες, υπάρχουν 60.000 κατεστραμμένες κατοικίες, από τις οποίες πάνω από 20.000 είναι αδύνατο να ξανακατοικηθούν. Στην έκθεση, επίσης, αναφέρεται ότι τα μπάζα από τις καταστροφές κτιρίων και υποδομών μπορεί να φτάνουν και τα δύο εκατομμύρια τόνους και κάποια από αυτά θα ανακυκλωθούν αλλά διατυπώνεται και η σκέψη αυτά να χρησιμοποιηθούν για πιθανή επέκταση των εδαφών προς τη θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ