Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Φινάλε Β+Ι εναντίον Β

Το φινάλε Ρ+Β+Ι εναντίον Ρ+Β είναι θεωρητικά ισόπαλο στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά η άμυνα του μαύρου εξαιρετικά δύσκολη. Πολλές θέσεις παρουσιάζουν άλυτα προβλήματα, ειδικά όταν ο αμυνόμενος Ρ έχει κλειστεί στη γωνία της σκακιέρας.

Στη θέση Λ: Ρδ3, Βγ4, Ιε6 (3) Μ: Ρβ8, Βε8 (2), τα λευκά συνεργάζονται αρμονικά, αλλά τα μαύρα καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν όλες τις άμεσες απειλές. Ετσι, η μάχη θα κριθεί από τη θέση του λευκού Ρ, δηλαδή να ενισχύσει τα κομμάτια του και να αποφύγει το διαρκές σαχ. 1. Βγ7 + Ρα8 2. Βα5+ Στην αρχή τα λευκά προσπαθούν να βρουν εικόνες ματ, ή διπλό κτύπημα με τον Ιππο. 2... Ρβ7 Αν 2... Ρβ8 3. Ββ6 + Ρα8 4. Ιγ7+ ή 3... Ργ8 4. Βγ7 + ματ. 3. Ιγ5+ Τώρα, η θέση της Β δεν επιτρέπει τις κινήσεις 3... Ργ6 (4. Βα4+) ή 3... Ργ8 (4. Βα8+) πρόκειται για το γνωστό στοιχείο «σούβλισμα» στο συγκεκριμένο φινάλε. 3... Ρβ8 4. Ββ6 + Ργ8 5. Ββ7 + Ρδ8.

Τώρα τα λευκά δεν έχουν άλλες δυνατότητες για να απειλήσουν με σαχ, χωρίς να αποφύγουν την επανάληψη της ίδιας θέσης στη σκακιέρα - κάτι που επιδιώκει ο μαύρος. Και όμως υπάρχει μια πολύ ισχυρή κίνηση που μας διαφεύγει στο φινάλε, το γεγονός ότι... παίζει και ο Ρ! Στην αρχική θέση ο Ρ του λευκού ήταν στο «δ3» (θέση με αλγεβρικά σύμβολα) 6. Ρδ2! (βλέπε διάγραμμα κειμένου).

Τώρα ο μαύρος είναι σε θέση Τσούκτσβανγκ (πρέπει δηλαδή να κάνει αναγκαστική κίνηση και παράλληλα δεν μπορεί να δώσει σαχ! Η κίνηση που μπορεί να κάνει χωρίς να χάσει τη Β είναι 6... Βε7 και 7. Ββ8+ματ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ