Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ
Σχέδια έντασης της πολεμικής δράσης παντού στον πλανήτη

«Πιο ορατή» και μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη περιλαμβάνει το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης της λυκοσυμμαχίας

Επιταχύνεται η υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της λυκοσυμμαχίας και έντασης της πολεμικής της δράσης παντού στον πλανήτη, όπως διαφάνηκε χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Από τα διαβούλια και τις τοποθετήσεις φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται παραπέρα, και στην ίδια την Ευρώπη, καθώς εκτυλίσσονται σφοδροί ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το μοίρασμα της καπιταλιστικής «λείας».

Στη Σύνοδο παραβρίσκονται εξήντα ηγέτες κρατών, εβδομήντα υπουργοί Εξωτερικών, εβδομήντα υπουργοί Αμυνας, εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και διπλωμάτες. Οπως είπε χτες, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρόκειται για «μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους στην ιστορία της Συμμαχίας».

Αμέσως μετά, έδωσε το στίγμα των διαβουλεύσεών τους: «Η επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν μια κλήση αφύπνισης (...) Το ΝΑΤΟ στάθηκε ακλόνητο απέναντι σε αυτή την πρόκληση. Εχουμε αναστείλει τη συνεργασία μας με τη Ρωσία. Εχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με τον εταίρο μας την Ουκρανία. Εχουμε ενισχύσει τη συλλογική μας άμυνα. Και δεν έχουμε αφήσει καμία αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας»...

Ο Α. Φ. Ράσμουσεν προδιέγραψε εξάλλου ότι στη Σύνοδο οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας θα εγκρίνουν «ένα σχέδιο ετοιμότητας δράσης που θα κάνει τις δυνάμεις μας πιο γρήγορες, πιο κατάλληλες και πιο ευέλικτες. Ετοιμες να αντιμετωπίσουν την όποια πρόκληση». Και πρόσθεσε ότι γι' αυτό «θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες αλλαγές στην τοποθέτηση των δυνάμεών μας και τις υποδομές. Με λίγα λόγια: (σ.σ. χρειάζεται)πιο ορατή η παρουσία μας στην Ανατολή».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο Βρετανίας, Δανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Λετονίας, Εσθονίας και Λιθουανίας για δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, με έδρα στη Βαλτική, μεγέθους τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης, πραγματοποίησης συχνών και τακτικών ασκήσεων. Γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ότι θα «προσαρμόσει» το στρατηγικό της δόγμα βάσει της ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Σημειωτέον, με κοινό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε χτες, ανήμερα της έναρξης της Συνόδου, στους λονδρέζικους «Times», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, καταφερόμενοι εναντίον της Ρωσίας, υποστήριξαν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να θεσπίσει μια «μόνιμη παρουσία» στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία να υποστηρίζεται από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, ικανές «να αναπτυχθούν οπουδήποτε στον κόσμο πολύ γρήγορα». Πρόσθεσαν ότι ΗΠΑ και Βρετανία μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών για τη διασφάλιση της «παγκόσμιας ειρήνης»...

Αλλά και ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, αρθρογραφώντας στα χτεσινά «ΝΕΑ» παρουσίασε ως υπ' αριθμόν 1 στόχο της κυβέρνησής του, στη Σύνοδο, «να υπάρξει συμφωνία για ένα δυναμικό και αξιόπιστο Σχέδιο Ετοιμότητας που θα περιλαμβάνει ενισχυμένη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης».

«Κλειδί στην ευρωατλαντική ασφάλεια»

Με αυτό το πνεύμα, χτες το απόγευμα έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου συνάντηση της Επιτροπής NATO - Ουκρανίας, με τη συμμετοχή των ηγετών των 28 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και του Ουκρανού Προέδρου Π. Ποροσένκο με στόχο να εξεταστούν τρόποι «ενίσχυσης της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ουκρανίας».

Ο Α. Φ. Ράσμουσεν χαρακτήρισε την Ουκρανία «κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια», κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία, επέμεινε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει στρατεύματα στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας και ζήτησε να αποσυρθούν, όπως επίσης να μη στέλνει η Μόσχα όπλα στους ρωσόφωνους.

Ακολούθως, χαρακτήρισε την Ουκρανία «ενεργό και αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ», έστειλε «καθαρό μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» ότι θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του στρατού της και θα επιδιώξει «στενότερη συνεργασία» του με τις Ενοπλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σημειωτέον, σηματοδοτώντας την προσπάθεια ευρύτερης διείσδυσης του ευρωατλαντικού άξονα στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ο Α. Φ. Ράσμουσεν είχε διμερή συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γεωργίας, Γκιόργκι Μαργκελασβίλι.

Αύξηση δαπανών, ένταση στρατιωτικής δράσης

Αναπτύσσοντας, εξάλλου, παραπέρα το πλαίσιο διαβουλεύσεων και τους στόχους της Συνόδου, ο Α. Φ. Ράσμουσεν εστίασε επίσης στη δράση των ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή, καθώς και στη «βία», την «ανασφάλεια», την «αστάθεια» που εκδηλώνεται στο «Νότο», στην Αφρική, υποδηλώνοντας και άλλα πεδία στρατιωτικής παρουσίας και πολεμικής δράσης της λυκοσυμμαχίας. Επ' αυτού, καλωσόρισε μάλιστα τη στρατιωτική δράση που ανέλαβαν οι ΗΠΑ εναντίον των ισλαμιστών στο Ιράκ.

Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος «θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αντιστραφεί η τάση μείωσης των αμυντικών προϋπολογισμών. Οπως και για να μοιραστούν οι ευθύνες για την ασφάλεια πιο δίκαια σε ολόκληρη τη Συμμαχία (βλ. πιο ενεργό στρατιωτική δράση όλων των χωρών της λυκοσυμμαχίας). Θα αξιοποιήσουμε επίσης τη Σύνοδο για την ενίσχυση των συνεργασιών μας. Για να βελτιωθεί η ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Και για να βοηθήσουμε τους εταίρους να αναπτύξουν τη δική τους ικανότητα να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στις περιοχές τους».

Στη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου έγινε και συμβούλιο για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενόψει της λήξης στα τέλη 2014 της τωρινής ΝΑΤΟικής επιχείρησης στη χώρα («ISAF») και των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε από 1/1/2015 να ξεκινήσει η επόμενη ΝΑΤΟική αποστολή, «Resolute Support».

Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν

Σήμερα Παρασκευή, οι ηγέτες των κρατών - μελών του NATO προγραμματίζεται «να συζητήσουν την ικανότητα της Συμμαχίας να ανταποκριθεί στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια στην Ανατολή και στο Νότο, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις. Θα εξετάσουν επίσης πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με το σωστό επίπεδο επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, την επένδυση των ποσών που χρειάζεται για την ανάπτυξη δυνάμεων, την κατάρτιση και τον σύγχρονο εξοπλισμό».

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της ελληνικής αντιπροσωπείας, που μετέχει ενεργά στη Σύνοδο, διεκδικώντας σημαντικότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και του Καναδά.

Σήμερα το πρωί, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου για το Κυπριακό και τις έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για φυσικό αέριο, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «απογοητευτικές» από την ελληνική κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες για το λαό εξελίξεις(2014-09-05 00:00:00.0)
Σχέδια στρατιωτικής δράσης για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης(2014-06-04 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία(2014-02-28 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία(2014-02-28 00:00:00.0)
Αποφασίζει βαθύτερη εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία(2014-02-27 00:00:00.0)
Νέο δόγμα, μεγαλύτερη απειλή(2010-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ