Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Μάχη» για τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ κατά την εκλογή του ως προέδρου της Κομισιόν

Eurokinissi

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ κατά την εκλογή του ως προέδρου της Κομισιόν
Χοντρά παζάρια για τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως επιβεβαιώνουν και τα διαρκή σούρτα - φέρτα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των μελλοντικών επιτρόπων που διεκδικούν τα «καυτά» χαρτοφυλάκια και κυρίως αυτά που σχετίζονται με το μείγμα διαχείρισης που εφαρμόζεται.

Στις αρχές Σεπτέμβρη θα παρουσιάσει τη σύνθεσή της, καθώς και τα χαρτοφυλάκια του κάθε επιτρόπου, ο νέος πρόεδρός της, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του, Νατάσα Μπερτό. Πρόσθεσε ότι ο Γιούνκερ δεν μπορεί να παρουσιάσει τίποτα απ' τα δύο πριν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ ορίσουν τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον νέο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει, αύριο, Σάββατο.

Πάντως, η μεγάλη πλειονότητα των κρατών - μελών έχει γνωστοποιήσει στον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα ονόματα των υποψήφιων επιτρόπων, και μόνο δύο χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα ονόματα των δικών τους υποψηφίων, το Βέλγιο και η Βουλγαρία.

Υπάρχουν και τα ιδιαίτερα συμφέροντα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί προαλείφεται για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών που διατηρούσε ο Ολι Ρεν. Στο πλαίσιο της διαμάχης για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που είναι ικανό να συμβάλει στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι η Γερμανία ζητά σε αντάλλαγμα την τοποθέτηση του Γιοργκ Ασμουσεν (πρώην εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, υφυπουργός του Σόιμπλε και τώρα υφυπουργός Εργασίας) στη θέση του γενικού διευθυντή του Εκοφίν, του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των 28. Αν γίνει δεκτή η αξίωσή της η τοποθέτηση αυτή θα είναι επιπλέον του χαρτοφυλακίου που προορίζεται για το Βερολίνο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ απέρριψε την υποψηφιότητα Ασμουσεν και ετοιμάζεται να προτείνει τον επικεφαλής του euroworking group, Τόμας Βίζερ, για τη θέση αυτή.

Χτεσινό δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου επιβεβαιώνει τη «μάχη» για το πολυπόθητο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να το αναλάβει ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος πάντως για να καθησυχάσει τη Γερμανία της διεμήνυσε ότι στα ζητήματα οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει βέτο, προσθέτοντας ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζεται ως θεμιτή η ανάληψη από τη Γαλλία ενός σημαντικού και υπεύθυνου πόστου».

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει ακόμα - επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης - ότι: «Το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές στις Βρυξέλλες ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την κατανομή των σημαντικών για την οικονομική πολιτική χαρτοφυλακίων εντός της Κομισιόν, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση της πολιτικής της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ιδιαίτερα το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αξιολογείται στο Βερολίνο ως ιδιαίτερα σημαντικό και υπ' αυτή την έννοια θα πρέπει να στελεχωθεί με σύνεση» κι ακόμα ότι ο Μοσκοβισί «πληροί μόνο εν μέρει» τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, το Βερολίνο αφήνει αιχμές και για τις ικανότητες του Μοσκοβισί, συνδέοντας τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας με τα σημερινά προβλήματα της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας. Τέλος, η εφημερίδα - επιβεβαιώνοντας ότι ο καβγάς τους είναι για το πάπλωμα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας - αποδίδει σε κυβερνητικές πηγές αιχμές προς το Παρίσι και τη Ρώμη, επειδή «απαιτούν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις και μια χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική».

Η σύνθεση της Κομισιόν και η ανάθεση των χαρτοφυλακίων έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι η Επιτροπή είναι αρμόδια για την αξιολόγηση ανά διαστήματα των δημοσιονομικών των κρατών - μελών, δίνει συστάσεις και επιβάλλει τις κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ