Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κεντρική επιλογή οι διαγραφές φοιτητών

Εμμένει στο απαράδεκτο μέτρο της διαγραφής φοιτητών η κυβέρνηση, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχτές ανακοίνωσε, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, ότι θα δώσει παράταση δύο εξεταστικών σε κάποιους από τους «λιμνάζοντες φοιτητές» που εισήχθηκαν πριν το 2003. «Πρέπει να γίνει η εκκαθάριση των μητρώων των ιδρυμάτων, προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για τον ενεργό αριθμό των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για πολλούς λόγους, παραδείγματος χάριν για τις χρηματοδοτήσεις», είπε για το θέμα των διαγραφών ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμετζόπουλος, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Στις 31 Αυγούστου θα διαγραφούν αυτομάτως όλοι όσοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για να συνεχίσουν τις σπουδές τους», δήλωνε παράλληλα, αναφερόμενος στην τροπολογία που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας ότι θα καταθέσει στις 26 Αυγούστου και θα προβλέπει ότι «όσοι εκ των "λιμναζόντων φοιτητών" επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13, 2013-14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ».

Το φόβο ότι «πίσω από τις διαγραφές που θα γίνουν 31 Αυγούστου, θα γίνουν και πολλές αδικίες» εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 9,84», ενώ σημείωσε ότι αν υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, «θα σωθεί ένα 10% περίπου του συνόλου των μακροχρόνιων φοιτητών». Η ρύθμιση δεν αναιρεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει πια σε διαγραφές φοιτητών, κάτι που ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη» χαρακτήρισε «αναγκαία ρύθμιση, καθώς όλα ανεξαιρέτως τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας εμφανίζουν δυναμικό πενταπλάσιο του πραγματικού αριθμού τους». Είναι ωστόσο γνωστό ότι οι λεγόμενοι «λιμνάζοντες» δεν κοστίζουν τίποτα στα ιδρύματα, όπως και ότι πολλοί φοιτητές καθυστερούν τις σπουδές τους γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν ή γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν για σπουδές μακριά από το σπίτι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ