Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιδοτεί την καταστροφή αγροτικών προϊόντων

Με ρυθμούς «χελώνας» η εξέταση της ζημιάς απ' το ρωσικό εμπάργκο

Την ώρα που αγρότες, όπως οι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα, είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της καταστροφής, μετά το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα τους, κι ενώ τα αρμόδια ευρωενωσιακά όργανα συσκέπτονται δίχως να έχουν ακόμα λάβει ένα έστω ουσιαστικό μέτρο ανακούφισής τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζει χρήμα σε αποζημιώσεις για απόσυρση προϊόντων απ' την αγορά.

Οπως ανακοίνωσε χτες, πρόκειται να αποδεσμεύσει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών μέσω αποζημιώσεων για απόσυρση προϊόντων, όπως καρότα, ντομάτες, λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, φρούτα του δάσους, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια. Τέτοια απόφαση είχε πρόσφατα ληφθεί και για τα ροδάκινα και για τα νεκταρίνια, καθώς από καιρό συζητιούνταν τρόπος συγκράτησης της πτώσης της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων που σημειωνόταν στις αγορές λόγω υπερπαραγωγής. Εντούτοις το μέτρο αυτό ελάχιστα έως καθόλου αφορά τους πληττόμενους απ' το ρωσικό εμπάργκο αγρότες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το νέο μέτρο για τα οπωροκηπευτικά θα ωφελήσει τους μεγάλους προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, Πολωνία, Λιθουανία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Κατά τα λοιπά, η αξιοσημείωτη κωλυσιεργία της ΕΕ συνεχίζεται σε ό,τι αφορά στις δράσεις για τη ζημιά που υφίστανται αγρότες κρατών - μελών της απ' το ρωσικό εμπάργκο. Ετσι, μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας προγραμματίστηκε για τις 5 Σεπτέμβρη (!) στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο!

Η εξέλιξη των πραγμάτων μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες θολές υποσχέσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την κάλυψη όλων των ζημιών στην παραγωγή απαιτούν αγρότες και κτηνοτρόφοι(2020-09-02 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό εργαζομένων και παραγωγών(2017-08-20 00:00:00.0)
Ερώτηση για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών(2017-07-28 00:00:00.0)
Επιστολή στην Κομισιόν για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία και άμεση αποζημίωση των αγροτών(2014-08-12 00:00:00.0)
Στο «περίμενε» οι μικροπαραγωγοί(2014-08-12 00:00:00.0)
Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για την καταστροφή που απειλεί τους αγρότες(2014-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ